Şırnak'ın Cizre ilçesindeki kadınlar, amigurumi tekniğiyle yaptıkları "Mem u Zin" oyuncak bebeklerini yurt dışına satarak aile bütçelerine katkı sağlıyor.

Cizre ilçesinde Yafes Aile Destek Merkezi'ne (ADEM)  devam eden kadınlar, 2 yıldır amigurumi tekniğiyle oyuncak bebek üretiyor. 

Kadınlar, ilçedeki  Mem-u Zin'den esinlenerek, geçen yıl yöresel kıyafetleri giydirerek yaptıkları ve "Zin" ismini verdikleri oyuncak bebeğin yanına bu yıl da "Mem" adını verdikleri oyuncak bebek yaptı.

Merkezin sosyal medya hesapları üzerinden satışa sunulan Mem ile Zin bebekler, Irak, İran, İsveç, Belçika ve Almanya'dan sipariş almaya başladı.

ADEM Koordinatörü Hayriye Gönül Yalazan, 5 yıldır faaliyet yürüttükleri merkezlerinde okuma yazma, satranç, Kur'an kursu olmak üzere çeşitli kursların bulunduğunu, yaklaşık son 2 yıldır da amigurumiye ağırlık verdiklerini söyledi.

1-63

Kadınların sosyalleşmesi ve el becerilerini ortaya çıkarmayı istediklerini belirten Yalazan, şunları söyledi:
 "Yaklaşık 1,5 yıl önce Zin bebeği ortaya çıkarmıştık. Çok güzel geri dönüşler alınca bu sefer Mem bebeği yapmaya karar verdik. Bebekler sık iğne tekniği ile ilmek ilmek örülüyor. Bir bebeğin yapılışı bir haftayı bulabiliyor. İnternet üzerinden satışımızda bir bebeği 750 liradan satıyoruz.Kadınlarımız bununla iyi bir gelir elde ediyor. Irak, İran, İsveç, Belçika ve Almanya'dan sipariş aldık. Daha geniş bir yelpaze içerisinde satışlarımızı yapmayı düşünüyoruz. Oyuncak bebekler, kadınlarımızın umudu oldu."

9 Mayıs 2024 günlük burç yorumları 9 Mayıs 2024 günlük burç yorumları

MEM VE ZİN"İN AŞKI

El sanatları öğretmeni Ayşe Salman da  "İlmek ilmek örülen bu oyuncağın çok meşakkatli bir yapımı var. Mem-u Zin aşklarıyla ün yapmış. Mem ile Zin oyuncaklarını yöresel kıyafet giydirerek yapıyoruz." dedi.

Kursiyer Fatma Hayatioğlu da ev stresinden uzaklaşmak ve aile ekonomisine katkı sağlamak için 5 yıldır merkeze geldiğini anlattı.

Lütfiye Nantu ise merkezde usta öğreticiler sayesinde kısa zamanda amigurumi tekniğini öğrendiğini ifade ederek " Daha önce Mem-u Zin aşkını duymuştum. Cizre'ye geldikten sonra türbelerine gittim. Şimdi de merkezde onların bebeklerini yapıyoruz. Yaptığımız ürünün rağbet görmesi bizi çok mutlu ediyor." şeklinde duygularını anlattı.

HABER MERKEZİ

Editör: Meral Özdemir