Bilim insanları, bazı memelilerin basit bir soru olan ''neden beş parmak'' sorusunun çözümünü arıyor.
 
Bir kedinin, bir köpeğin ve hatta bir kangurunun patilerine bakarsanız, ellerimizle ortak bir noktaları olduğunu fark edeceksiniz.

''DOĞUMLA FARKLILAŞIYOR''

Atların yalnızca bir ayak parmağı olduğunu ve kuşların kanatlarının ucunda kaynaşmış bir parmak kemiği bulunduğunu kaydeden bilim insanları, bu hayvanların embriyo halinde beş parmakla başlayıp, doğmadan önce küçüldüklerini keşfetti.

Bazıları küçülmüş veya farklı konumlanmış olsa da, memelilerin hepsinin beş parmağı veya parmağı olduğu ifade edildi.

Penn State'ten evrimsel biyolog Thomas Stewart, WordsSideKick.com'a verdiği demeçte, bu sürecin büyük ölçüde Hox genleri tarafından belirlendiğini söyledi. 

Hox genleri, diğer genlerin aktivitesini düzenleyerek onları açıp kapatan proteinleri kodladığını belirten Stewart, embriyodan gelişen hayvanın vücudunda vücut parçalarının doğru yere yerleşmesini sağlamaya yardımcı olduklarını anlattı.

PARMAKLARIN OLUŞUMU

Stewart, tetrapodların iskelet modelini belirlemede görev alarak, dokular oluştururken birbirlerini aktive ettiklerini ve bloke etmek için sonik kirpi geni tarafından oluşturulan proteinlerin kontrol edilmesine yardımcı olarak yaptıklarını ifade etti.

Evrendeki en eski yıldızlar keşfedildi Evrendeki en eski yıldızlar keşfedildi

''Bu süreçte parmak tomurcukları büyür; Hayvanın türüne bağlı olarak bu tomurcuklar ya büyümeye devam edebilir ya da yeniden emilebilir'' diyen Stewart, daha sonra parmakların olması gereken yerdeki hücrelerin öldüğü ve ayrı parmakların oluştuğunu söyledi.

Stewart, bunun tam olarak nasıl gerçekleştiğinin oldukça karmaşık bir sorun olduğunu da kaydederek, parmak geliştiren bilinen ilk hayvan yaklaşık 360 milyon yıl önce balıklardan evrimleşti ve sekiz parmağa sahip olduğunu ifade etti.


 

Editör: EYYUP KAÇAR