Tırnaklarınızda renk değişikliğini görürseniz bunun hastalık belirtisi olduğunu biliyormusunuz?

Parmak uçlarını zedelenmeden koruyan, tutmayı kolaylaştıran deri ekleri olan tırnaklar, bütün işleri yapabilmek için deriden gelişirken sert boynuzsu bir durum alırlar. Bu sert boynuzsu kısıma ''Tırnak Plağı'' adı verilir. Bu plak yarı saydam ve altındaki olayları görmemize kısmen izin verir. Görünen pembe renk, plağın altındaki tırnak yatağına aittir.  

TIRNAK SÖKME ACISI

leke1

Tırnakların şekli kişilere göre değişir. Genellikle oval veya üçenimsi şekillerde olan tırnakların parmağın ucuna bakan kısmı serbesttir, iki yan ve dip kısımlarından deriye tutunmuştur. Ayrıca bütün tırnak plağı altındaki tırnak yatağına çok sıkı bir şekilde yapışıktır. Yerinden ayrılmaya çalışılırsa çok acı verir, bu nedenle de ''tırnak sökmek'' acı vermenin, eziyet etmenin simgelerinden biridir.

Diyarbakır'da tarihi eser operasyonu: 2 gözaltı Diyarbakır'da tarihi eser operasyonu: 2 gözaltı

EL TIRNAKLARI DAHA HIZLI UZAR

tırnakkk

Tırnakların yapımı, deriye bağlandıkları dip kısmın arkasında gerçekleşir ve tırnaklar bu dip kısımlarından uzarlar. 

Tırnakların uzaması saçlar gibi dönemsel değildir. Kesintisiz olarak ömür boyu sürer. El tırnakları ayak tırnaklarından daha hızlı uzar. El tırnaklarının tam yenilenmesi üç dört ayda, ayak tırnaklarınınki altı sekiz ayda olur. Tırnak yiyenlerin tırnakları, sökülen veya düşen tırnaklar ile hamilelerin tırnakları daha hızlı uzar. Bazı vitaminlerin eksikliği, aşırı yorgunluk, aşırı zayıflık, beslenme bozuklukları, bazı süregen hastalıklar ve bazı ilaç zehirlenmeleri tırnak uzamasını yavaşlatabilir.

RENK DEĞİŞİKLİĞİNE DİKKAT

tırnak LEKELERİ11

Sağlıklı bir tırnak; parlak, pürüzsüz yüzeyli, esnek ve dış etkenlere dirençlidir. Vücuttaki değişik hastalıklar, fiziksel etkenler, ilaçlar, doğrudan tırnakları tutan hastalıklar, tırnaklarda bozukluğa neden olurlar. 

Tırnaklardaki bu bozukluklar hem estetik kusur oluşturur, hem de tırnakların işlevlerini bozar. Tırnakların renk değişiklikleri çok önemlidir ve hastalık belirtisi olarak bilinir.
 

Editör: EYYUP KAÇAR