1972 yılında Turan Gazozları sponsorluğunda, Melikahmet Turanspor olarak kurulan kulüp, sırasıyla 1985’de Melikahmetspor

1990’da Diyarbakır Belediyespor

1993’de Diyarbakır Büyükşehir Belediyespor

1999’da Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi DİSKİSPOR

2010’da Diyarbakır Büyükşehir Belediyespor isimlerini aldıktan sonra en son 28 Ekim 2014 tarihinde Amed Sportif Faaliyetler Kulübü isimlerini aldı.

2023-24 sezonunda sayın Aziz Elaldı başkanlığında 2.Ligde şampiyon olarak Trendyol 1. Lig’e çıkmaya hak kazanan Amedspor, 2014’den beri çok fqzla zorluklarla mücadele etti.

“Şampiyon Başkan” ünvanlı Aziz Elaldı, Bingöl doğumlu ve uzun zamandır Azel İnşaat Onursal Başkanlık görevini yürütüyor. Elaldı, öğretmenlikten istifa etmiş inşaat, turizm ve gıda başta olmak üzere  birçok sektörde varlığını sürdüren başarılı iş insanlarından birisi.

2015 yılında açılan bir pankarttan ötürü o yıldan bugüne kadar İl Güvenlik Kurulları’nın kararıyla, neredeyse hiçbir deplasmana Amedspor seyircisi alınmadı. Her deplasmanda seyircisinden mahrum mücadele etmek zorunda kalan Amedspor, kendi sahasında da TFF tarafından birçok maç sonrası maddi yaptırımlar ile cezalandırıldı.

Ali Karakaş, Nurullah Edemen, Metin Kılavuz, Çetin Alsaç ve Selahattin Yıldırım gibi birçok ismin en zor dönemlerde başkanlığını yaptığı kulüp, uzun zaman sonra ilk defa bu sezon rakiplerine oranla daha iyi şartlarda hazırlanma imkanı bularak, mücadele ettiği grubun en pahalı 4. takımını kurdu.

Şampiyonluk yarışının son haftaya kadar sürdüğü grupta, heyecanlı süreç sonunda ipi göğüsleyen kulüp, teknik direktör Mesut Bakkal liderliğindeki Amedspor oldu.

Şampiyonluk sonrası, 1. Ligin hazırlıklarını düşünen Amedspor’da, yakın tarihte seçimli bir kongre bekleniyor. ''Şampiyon Başkan'' ünvanlı Aziz Elaldı’nın yeniden aday olması beklenen kongrede, eskiden yönetici bulmakta zorlanan kulüpte, eski kongrelerin tersine başkanlığa ve yönetime bir çok aday çıkması bekleniyor.

Grubundaki son maçta, 4 Mayıs 2024’de kendi sahasında ligte kendisinden daha pahalı kadrolardan biri olan Yılmaz Vural yönetimindeki Menemen FK ile 0-0 berabere kalarak şampiyonluğunu ilan eden Amedspor’un zaferi o günden bu yana başta Diyarbakır olmak üzere yurt dışı da dahil birçok yerde büyük coşkuyla kutlanıyor.

Özellikle sosyal medya hesaplarındaki takipçi sayılarının bir sezonda 4 misli artması ile Amedspor, instagramda en çok takipçili kulüpler sıralamasında an itibariyle Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş ve Trabzonspor’dan sonra 5. sırada. 

Seneye 1. Lig maç yayınları ile en popüler 3 kulüpten biri olması beklenen Amedspor’da şimdilik bu ilgi paraya çevrilebilmiş değil. Bu konuda ciddi bir yönetim ve strateji eksikliği göze çarparken, bütün gözlerin bir anda üzerine çevrildiği Amedspor’daki büyümeyi ve gelişimi hep beraber merakla takip etmeye devam edeceğiz.

Şampiyonluğun bedeli olan kulübün son mali tablosunu merak eden bütün kulüp üyeleri dört gözle mali kongreyi bekliyor.

Erkek Futbol Takımı dışında alt yapı kategorileri, Engelli Basketbol Takımı, Kadın Futbol Takımı gibi amatör şubelerin yanı sıra, kulüp tesisleri ve deplasman giderleri ile beraber 200 milyon liraya yakın bir harcamadan bahsediliyor. Gerçek rakamların birkaç hafta içerisinde mali kongre’de belli olacağı tablo, şimdiden merak konusu.