Diyarbakır’daki Tahir Elçi duruşmasını izleyen CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, yaptığı değerlendirmede, “Mahkemenin tek başına keşif kararı vermemesi ve bunu reddetmesi bile aslında bu davada adalete ulaşmak istenmediğinin de bir göstergesi” dedi.

Bugün (6 Mart 2024) görülen Tahir Elçi Duruşmasını izleyen CHP Diyarbakır Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanvekili Sezgin Tanrıkulu duruşma sonrası değerlendirme yaptı.

Tanrıkulu: Yerinde keşif yoksa gerçeğe nasıl ulaşılacak?

12 Haziran’a ertelenen duruşmaya ilişkin Tanrıkulu şu değerlendirmede bulundu:

"Diyarbakır Barosu Başkanımız Tahir Elçi’nin siyasal bir suikasta kurban edilişinin üzerinden yaklaşık 9 yıla yakın bir zaman geçti. Bugün duruşma yapıldı ve biraz önce duruşma da sonlandı, 12 Haziran tarihine ertelendi. Önceki oturumda mahkeme esas hakkındaki görüşünü hazırlaması için dosyayı Savcılık Makamına tevdi etmişti ancak Savcılık Makamı mütaalasını hazırlamadı,  hatırlayamadı. Dosyanın karmaşık ve kapsamlı olmasını gerekçe gösterdi, bu nedenle duruşma 12 Haziran'a ertelendi.

Türkan Elçi, Diyarbakır Barosu davaya müdahiller, Tahir Elçi'nin yakınları davaya müdahiller. Avukatlar talepte bulundular, Diyarbakır Barosu Başkanımız talepte bulundu ve bugüne kadar tevsi tahkikat taleplerinin Mahkemece yerine getirilmemesini eleştirdiler. Olay yerinde keşif yapılmadı. Mahkeme keşif talebinden vazgeçti. Yine olay yerini gören kameranın kayıtlarının silinmiş olması sebebiyle bunun yeniden incelenmesi için talepte bulundular fakat Mahkeme bu talepleri kabul etmedi. Olay yerinde eğer bir keşif yapılmayacaksa, gerçeğe nasıl ulaşılacak? Mahkeme keşif yapılamamasının gerekçesini, 'olay yerinin değiştiğini' ifade ederek reddetmişti. 4 Ayaklı Minare de orada duruyor, sokak ta aynı sokak, dolayısıyla çok rahatlıkla herkesin konumunun ne olacağını gösteren bir keşif, olayı gören, tanık olan gazetecilerin ve diğerlerinin dinlenmesiyle yapılabilirdi. Mahkemenin tek başına keşif kararı vermemesi ve bunu reddetmesi bile aslında bu davada adalete ulaşmak istenmediğinin de bir göstergesi. Son derece isteksiz, yasak savma baabında bir yargılama yapılıyor maalesef...

''Köroğlu Destanı'nın geçtiği yer Diyarbakır'' ''Köroğlu Destanı'nın geçtiği yer Diyarbakır''

12 Haziran'da yine burada olacağız ve gerçek failler ortaya çıkana kadar da bu olayın, bu siyasal suikastın takipçisi olacağız!”

Editör: Nazmi Kahraman