Ortak sınavlar, ortaokul ve lise öğrencilerinin akademik başarılarını ölçmek için Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından düzenlenen önemli bir uygulama. Her yıl iki dönem halinde gerçekleştirilen ortak sınavların 1. dönem 2. sınavları yaklaşıyor. Peki, ikinci ortak sınavlar ne zaman yapılacak? Ortak sınavlarda hangi konulardan soru sorulacak? Mazeret sınavı hakkı var mı? İşte ortak sınavlarla ilgili merak edilenler…

ORTAK SINAVLAR NE ZAMAN YAPILACAK?

Ortak sınavlar, her yıl iki dönem halinde gerçekleştiriliyor. 2023 yılında da 1. dönem ve 2. dönem ortak sınavları yapılacak. 1. dönem ortak sınavlarının tarihleri MEB tarafından yayımlanan ortak sınav takvimine göre belirlendi.

Buna göre, 1. dönemin ikinci ortak sınavları ise 25 Aralık 2023-5 Ocak 2024 tarihleri arasında yapılacak.

  1. dönem ortak sınavlarının tarihleri ise henüz açıklanmadı. MEB, 2. dönem ortak sınav takvimini ilerleyen günlerde duyuracak.

ORTAK SINAVLARDA HANGİ KONULARDAN SORU SORULACAK?

Ortak sınavlarda, öğrencilerin seviyelerine göre belirlenen bazı derslerden soru soruluyor. 6. sınıflar Türkçe ve Matematik dersleri için 26 Aralık Salı günü, 9. sınıflar ise Türk Dili ve Edebiyatı ile Matematik derslerinden  27 Aralık Çarşamba günü ortak sınava girecek.

Ortak sınavlarda sorulacak soruların konuları ise MEB tarafından önceden açıklanıyor. 1. dönem 2. ortak sınavlarda sorulacak soruların konuları, bakanlığın internet sitesinde erişime açıldı.

  1. sınıfların sınavları 16’şar sorudan, 9. sınıfların sınavları ise 20’şer sorudan oluşuyor. Hangi konudan kaç soru sorulacağını gösteren tabloları [buradan] inceleyebilirsiniz.

MAZERET SINAVI HAKKI VAR MI?

Ortak sınavlara katılamayan öğrenciler için mazeret sınavı hakkı bulunuyor. Mazeret sınavları, ortak sınavların bitiminden sonra yapılıyor. Ülke ve il ve ilçe geneli ortak yazılı sınavların mazeret sınavı tarihleri milli eğitim müdürlüklerince ayrıca duyuruluyor ve okul müdürlükleri tarafından e-Okul’a giriliyor.

YÖK Başkanından “yapay zeka” açıklaması YÖK Başkanından “yapay zeka” açıklaması

Mazeret sınavına girebilmek için, öğrencilerin mazeretlerini belgelendirmeleri gerekiyor. Mazeret sınavına girebilecek öğrencilerin listesi, okul müdürlükleri tarafından hazırlanıyor.

ORTAK SINAVLAR NASIL YAPILIYOR?

Ortak sınavlar, ölçme değerlendirme merkezleri tarafından yürütülüyor. Uygulama, okulda öğretmenler tarafından yapılıyor. Ortak sınavlar ölçme değerlendirme ilkelerine göre ve kazanımları ölçen sorulardan oluşuyor.

Ortak sınavlarda, öğrencilerin bilgi, beceri ve yetkinliklerini ölçmek için çoktan seçmeli sorular kullanılıyor. Soruların zorluk dereceleri, öğrencilerin seviyelerine uygun olarak belirleniyor.

Ortak sınavların sonuçları, öğrencilerin karne notlarını etkiliyor. Ortak sınavların yüzde 60’ı, dönem sonu başarı puanına katkı sağlıyor. Ortak sınavlarda başarılı olmak için, öğrencilerin derslerini iyi takip etmeleri, konuları eksiksiz çalışmaları ve soru çözme becerilerini geliştirmeleri gerekiyor.

Editör: Ayşegül Yaşar