2005 yılından beri çevre illere taşınan Adıyaman’ın tıbbi atıkları, kurulan tesis ile artık Adıyaman’da bertaraf ediliyor.

Adıyaman Belediyesi öncülüğünde Belediyeler Birliği tarafından yapılan tıbbi atık sterilizasyon tesisinin açılışı gerçekleştirildi. Adıyaman’da 2020 yılında hizmete giren katı atık tesisinin yanında yapılan tıbbi atık sterilizasyon tesisi 15 Şubat 2023 tarihinde hizmete girdi. Deprem nedeniyle açılışı yapılmayan tesisin resmi açılışı gerçekleştirildi.

2005 yılında yürürlüğe giren Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği’nden sonra Adıyaman’ın tıbbi atıkları çevre illere gönderilerek bertaraf ediliyordu. Şubat ayında hizmete giren tesiste bu güne kadar 270 ton tıbbi atıkları etkisizleştirilerek bertaraf edildi. Yaklaşık 20 milyon TL’ye mal olan ve 3 bin metrekare açık,400 metrekare kapalı alanda full otomatik otoklav teknolojisi kullanılan tesis saatte 1 ton kapasite ile çalışıyor.

Tesisin açılışına Adıyaman Valisi Osman Varol, Belediye Başkanı Süleyman Kılınç, AK Parti Milletvekili Mustafa Alkayış, AK Parti İl Başkanı Emrah Erkan Bulucu, çeşitli sivil toplum kuruluşu ve kamu kuruluşu temsilcileri katıldı.

Açılışta konuşan tesisin sorumlusu Ahmet Settar Yaltık, açılışa katılanlara teşekkür etti.

Adıyaman Belediye Başkanı Süleyman Kılınç ise konuşmasında, “Tıbbi atık 2-2 yıldır üzerinde çalıştığımız bir projeydi. 15 Şubat’tan beri faaliyette olan tesis depremde çok ciddi işler gördü. Hakikaten o zaman çok fazla ciddi bir tıbbi atık vardı. Bu tıbbi atık son derece tehlikeli ve bulaştırıcı olabilecek potansiyele sahip bir atıktır. Bu anlamda burada 15 Şubattan beri 270 tona yakın bir bertaraf yapıldı” dedi.

AK Parti Milletvekili Mustafa Alkayış ise, 15 Şubat öncesinde Adıyaman’ın tıbbi atıklarının çevre illere götürülerek imha edildiğini ve bu projenin kent için önemli olduğunu vurguladı.

Vali Osman Varol’da konuşmasında modern hayatın beraberinde çevre kirliliğini getirdiğine dikkat çekerek, “Şehirlerimizde modern hayatın, yüksek standartlı hayatın ortaya çıkardığı bu kirliliği mutlaka ama mutlaka etkin verimli bir şekilde bertaraf etmemiz gerekiyor. Bunun bir parçası da tıbbi atıklardır. Bir taraftan insanlarımızın sağlık alanında refahını arttırırken, hizmetlerimizi arttırırken, diğer taraftan da ciddi tehlike potansiyeli oluşturan atıklar ve bunların bu gün bilimin ön gördüğü şekilde bertaraf edilmesi, ortadan kaldırılması, gerçekten çok önemlidir” diye konuştu.

Açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından tesis gezilerek ilgililerden bilgi alındı.

Kaynak: iha