Melikahmetspor olarak yola çıkan Amedspor'un şampiyonluk yolunda elde ettiği avantaj, sadece Diyarbakır'da değil, tüm bölgede de coşkuyla karşılandı.

TFF 2. Lig'de sezonun bitmesine bir hafta kala deplasmanda Somaspor'u 1-0 yenerek şampiyonluk yolunda büyük avantaj elde eden Amed Sportif Faaliyetler'in başarısı tüm kentte gece yarılarına kadar coşkulu şekilde kutlandı. Kutlamalar adeta karnavala dönüştü.

Diyarbakır'a 13 yıl aradan sonra birinci lige çıkmanın mutluluğunu yaşatan Amedspor'un başarısı sadece Diyarbakır'da değil, bölgede de sevinç yarattı.

Amedspor'un yolculuğu 52 yıl önce başladı. Melikahmetspor olarak 1972 yılında başlayan serüven, bugün Amedspor adıyla şampiyonluğa ulaştı. İşte Amedspor'un ilk ne zaman kurulduğu ve bugüne nasıl geldiğinin hikayesi...

TARİHÇESİ

Amedsporrqq

Kulüp, 1972 yılında Turan Gazozları sponsorluğunda Melikahmet Turanspor adı altında amatör liglerde mücadele etmeye başladı. Kulüp renkleri kırmızı ve beyazdı. Sponsorluk sona erdikten sonra 1985 yılında kulüp adı Melikahmetspor olarak değiştirildi.

Kulübü 1990 yılında Diyarbakır Belediyesi satın aldı. Kulüp Melikahmetspor yerine  ''Diyarbakır Belediyespor'' adını alırken, renkleri de yeşil-beyaz oldu.

GALATASARAY'IN RENKLERİNİ ALDI

Diyarbakır, 1993 yılında büyükşehir statüsüne alınınca kulübün adı da ''Diyarbakır Büyükşehir Belediyespor'' olarak 3. kez değişti.

Kulübün renkleri 1996'da dönemin Refah Partili Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Bilgin ve Kulüp Başkanı Necattin Yiğit Bayrak'ın Galatasaray'lı olmasından esinlenerek Yeşil-Beyaz'dan Sarı-Kırmızı'ya çevrildi.

KULÜBÜN 5. ADI DİSKİ OLDU

Kulüp 1999 yılında 4. kez isim değişikliğine gitti. 1999 seçimlerinde DEHAP'tan belediye başkanı seçilen Feridun Çelik, kulübün adını DİSKİ'den gelir elde etmek amacıyla ''Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi DİSKİspor'' olarak değiştirdi.

İKİNCİ LİGE ÇIKMANIN SEVİNCİ

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi DİSKİspor, 2006-2007 sezonunda ligin bitimine 2 hafta kala şampiyon olarak 3. Lig'den 2. Lig'e yükseldi.

Diyarbakır'ın Diyarbakırspor'dan sonraki ikinci büyük takımı olan DİSKİspor, 2009-10 sezonu sonunda tekrar 3. Lig'e düştü. 2010-11 sezonu başında yapılan kongre sonucu, kulübün adı ''Diyarbakır Büyükşehir Belediyespor'' olarak yeniden değiştirildi.

Takımi, 2010-2011 sezonunda 3. Ligde 4. olarak play-off'a kaldı ve yarı finalinde Sancaktepe Belediyespor'u elemesine rağmen 2. turda final müsabakasında Denizli Belediyespor'a elenince 2. Lige çıkma şansını kaybetti.

RENKLER YENİDEN DEĞİŞTİRİLDİ

Diyarbakır Büyükşehir Belediyespor, 2012-2013 sezonu sonunda Turhan Özyazan yönetiminde 3. Lig 1. Grupta Şampiyon olarak tekrar 2. Lig'e yükseldi. 

Diyarbakır Büyükşehir Belediyespor, 19 Mayıs 2013'te yapılan kongrede, kulübün sarı kırmızı olan renkleri Diyarbakırspor'un da renkleri olan Yeşil-Kırmızı renklerle değiştirildi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyespor, 2013-2014 sezonunda 2. Ligde 5. olarak 1. Lige çıkmak için play-off oynamaya hak kazandı. Ancak, play-off çeyrek finalinde Alanyaspor'a elenince bu şansını da kaybetti.

KONGREDE ''AMED'' ADI VERİLDİ

Kulübün 28 Ekim 2014 tarihinde Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Burhan Karadeniz Cep Sinemasında kongresi yapıldı. Kongrede kulübün adı ''Amedspor'' olarak  değiştirildi.

TFF, aynı adla başka bir futbol takımı kurulduğu için kanunen bu ismin kabul edilemeyceğini belirtti. Bunun üzerine kulüp adını Amed Sportif Faaliyetler Kulübü olarak değiştirince TFF bu yeni adı kabul ettiğini açkıkladı.

Kongrede takımın renkleri yeşil-kırmızı-beyaz olarak değiştirildi ve yeni armasındaki sarı renk ise beyaz renk ile değiştirildi.

Hemen hemen tüm deplasman maçları gerilimli geçen Amed Sportif Faaliyetler'e, sık sık seyircisiz oynama cezaları verildi.

İSİM GEÇMİŞİ

Eş Başkandan hayvan barınağında inceleme Eş Başkandan hayvan barınağında inceleme

Melikahmet Turanspor                                               1972-1985
Melikahmetspor                                                           1985-1990
Diyarbakır Belediyespor                                            1990-1993
Diyarbakır Büyükşehir Belediyespor                      1993-1999
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi DİSKİSPOR      1999-2010
Diyarbakır Büyükşehir Belediyespor                      2010-2015
Amed Sportif Faaliyetler                                           2015-

Amed Sportif Faaliyetler'in taraftarlar grubunun adı ise ''Barikat''tır.


 

Editör: EYYUP KAÇAR