Kısa adıyla BAĞ-KUR olarak bilinen bu kurumun açılımını duyanlar, geçmişe kısa bir yolculuk yapıyor. ''Esnaf ve Sanatkârlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu'' olarak bilinen BAĞ-KUR, 1971 yılında 1479 sayılı kanunla kuruldu. O dönemde, kendi işinin sahibi olanlar için geleceği güvence altına almayı hedefleyen önemli bir adımdı.

Diyarbakır’a bir zamanlar onlar yön veriyordu Diyarbakır’a bir zamanlar onlar yön veriyordu

BAĞ-KUR, aslında bir sigorta sistemiydi. İş yeri sahiplerinin, esnaf ve sanatkârların sosyal güvenliklerini sağlamayı amaçlıyordu. Bu sisteme dahil olanlar, yani BAĞ-KUR'lular, sigortalı olarak kabul ediliyordu. Devlete ödenen primler karşılığında, sigortalıların sağlık hizmetlerinden yararlanma, emeklilik ve ölüm gibi durumlarda güvence altına alınması sağlanıyordu.

Peki, BAĞ-KUR'a ne oldu?

2006 yılına gelindiğinde, sosyal güvenlik sisteminde önemli bir değişim yaşandı. 5502 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Kanunu ile tüm sosyal güvenlik kurumları tek çatı altında birleştirildi. Bu birleşme sonucunda, BAĞ-KUR'un varlığı sona erdi. BAĞ-KUR ile birlikte Emekli Sandığı da son buldu. Tüm sosyal güvenli kurumları SGK adı altında birleşti.
 

Editör: NAZMİ KAHRAMAN