215 milyon yıl önce, gezegenimizde dolaşan devasa zırhlı bir timsah kuzeni, bilim dünyasında heyecan yarattı.

Livesience'de yer alan araştırmaya göre, Teksas'ın kuru topraklarında, Triyas dönemine ait heybetli bir canavarın izleri bulundu. 215 milyon yıl önce, gezegenimizde dolaşan devasa zırhlı bir timsah kuzeni, bilim dünyasında heyecan yaratan bir keşif oldu.

Cooper Kanyonu Formasyonu'nda ortaya çıkarılan bu yeni türün, bir aetosaur olarak bilindiğini kaydeden araştırmacılar, şöyle dedi:

Ağrı'da 4006 Bilim Fuarı Ağrı'da 4006 Bilim Fuarı

''Osteoderm adı verilen kemik plakalarla kaplı bu canavarlar, Triyas döneminin tankları olarak nitelendiriliyor. Boyları beş metreye kadar ulaşabilen bu sağlam uzuvlu yaratıklar, kendilerini korumak için doğal bir zırhla donanmıştı.

Aetosaurlar, Dünya'nın çeşitli bölgelerinde yaygın olarak bulunuyordu ve Triyas'ın sonlarında ekosistemlerde önemli roller üstleniyordu. Geleneksel timsahların aksine, aetosaurlar omnivorlardı, yani et ve bitki bazlı besinlerle besleniyorlardı.''

KALKAN ADI VERİLDİ

Tim S A H

Texas Üniversitesi'nden araştırmacılar, keşfedilen fosilin yeni bir aetosaur türüne ait olduğunun belirlendiğini ifade ederek, ''Bu tür, Garzapelta muelleri adını aldı, ismi bulunduğu Garza İlçesi'nden ve Latince'de 'kalkan' anlamına gelen 'pelta' sözcüğünden gelmektedir'' dedi.

Fosilin, diğer aetosaurlardan (soyu tükenmiş ağır zırhlı sürüngenler) farklı olan birçok benzersiz özellik içerdiğini anlatan araştırmacılar, Ancak, aetosaur soy ağacındaki konumu belirlemek için yapılan araştırmalar, Garzapelta muelleri'nin genel olarak Aetosaurinae ile daha yakın ilişkili olduğunu ve sırtındaki özelliklerin yakınsak evrim adı verilen bir süreçte bağımsız olarak geliştiğini tespit ettiklerini söyledi.

Keşifin, Triyas dönemi ekosistemlerinin ve canlılarının daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunduğunu belirten araştırmacılar, ''evrimsel geçmişimizi daha iyi kavramamıza yardımcı oluyor. Ayrıca, devasa zırhlı 'tank'ın izleri, doğanın ne kadar çeşitli ve hayret verici olduğunu bir kez daha gösteriyor'' dedi.

Editör: EYYUP KAÇAR