5 bin yıllık "Matiate Yer Altı Şehri" gün yüzüne çıkarılıyor 5 bin yıllık "Matiate Yer Altı Şehri" gün yüzüne çıkarılıyor

Demokratik Alevi Dernekleri (DAD), Dersim’in kutsal ziyaretlerinden biri olan Gola Çeto’da, Gağan’ı karşılamak için yılın ilk günü bir etkinlik düzenledi.

Pirlerin, anaların katılımıyla gerçekleştirilen etkinlikte çerağ uyandırıldı, konuşmalar yapıldı, halk ozanı Hüsnü Güngör deyişler söyledi ve lokmalar pay edildi.

“MEZOPOTAMYA VE ANADOLU’DA FARKLI İSİMLERLE KUTLANIYOR”

Axuçan Ocağı’ndan pir İnanç Dolu’nun çerağ uyandırmasından sonra söz alan Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) Genel Merkez yöneticisi Asil Benler, “Mezopotamya ve Anadolu halklarının farklı isimler ve farklı ritüellerle kutladığı, Harde Dewreş topraklarında Gağand ismiyle kutladığımız gün vesilesiyle buradayız” diyerek başladığı konuşmasında cumhuriyetin ikinci yüzyılına vurgu yaparak şunları söyledi:

“Bu sene yeni yılı karşılarken aynı zamanda içerisinde yaşadığımız ülke topraklarında yüzyılını geride bıraktığımız bir cumhuriyetin ikinci yüzyılına girdik. Bu yüzyılın biraz muhasebesini yapmamız lazım. Raya Haq toplumu olarak yüzyıl bize neler yaşattı, neler aldı bizden, neler götürdü. Bu yüzyılın en büyük tanığı, sanığı ve mağduru olan topraklardayız aynı zamanda. Bu topraklar içerisinde de aslında Gola Çetu ziyareti bu tanıkların en başında gelen bir mekan. Çünkü iki derenin birleştiği yer ve bu iki derede tertele sürecinde (1937-38) hepimizin bildiği gibi kan aktı. Gola Çetu ziyareti bunun hepsinin şahidiydi.

Biz ikinci yüzyıla girerken ve aynı zamanda yeni bir Gağan yılıyla, yeni yılı karşılarken eşit yurttaşlık, özgür yurttaşlık temelinde demokratik bir cumhuriyet temennimizi burada dile getirmek istiyoruz.”

“GAĞAND BEREKETLE BAŞLAR”

Dersim inanç ve itikadında Gağand’ın önemine vurgu yapan Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) Genel Merkez yöneticisi Fethiye Yıldırım, “Gağand bereketle başlar. Komşular, ziyaretler mezar ziyaretleri. Bunları Gağand’la başlatıp ziyaret yaparız. Niyazlarımızı pişiririz. Mezarlara gideriz. Çıralarımızı yakarız. Zeyilerimiz vardır, evden giden kızlarımız, halalarımız, teyzelerimiz. Onlar ziyaret edilir, Gağandları verilir” dedi.

“RIZALIK VE İKRARLIKLA YÜRÜTÜLEN BİR YAŞAMIN PARÇALARIYIZ”

Gağan’ın bunun gibi birçok ritüeli olduğunu belirten Yıldırım, şunları ifade etti:

“Bizim yolumuz Hakk yoludur, Raya Haq dediğimiz yoldur. Bunun yanında paylaşımcı bir toplumuz. Eşitlikçi bir toplumuz. Rızalık ve ikrarlıkla yürütülen bir yaşamın, bir kültürün parçalarıyız. O yüzden yolumuzu unutmamamız gerekir.”

Editör: Nazmi Kahraman