Diyarbakır'dan Dicle Nehri'nde yakalanan balıklar, şirikhanelerden alınan susam yağında kızartılarak tüketilirdi.

Diyarbakır'dan geçen Dicle Nehri, bir çok balığı barındırırdı. Çeşidin bol olduğu  
balıklar, Dicle Nehri'nden ağlarla yakalanarak, Balıkçılarbaşı Semti'ne getirilerek satılırdı.

Tarihte, kent halkınnın günümüze oranla balık tüketimi daha fazlaydı.  Diyarbakır’ı 1949 yılında ziyaret eden gazeteci Cahit Beğenç, kentle ilgili izlenimlerini Ulus Gazetesinde yazdı.

''Diyarbakır ve Raman'' adlı kitabında da Diyarbakır'ın yemek kültüründen ve Dicle Nehri'ndeki balık çeşitliliğinden bahseden Beğenç, Dicle Nehri'nde çeşitlilik ve bol olmasının da etkisiyle balık tüketiminin fazla olduğunu belirtti.

BALIK ŞİRİKHANELERDEN ALINAN YAĞLARLA YAPILIRDI

Diyarbakır Dicle Nehri'nin balığının meşhur olduğu yer alan Beğenç'in izlenimlerinde şöyle denliyor:,

''Balık kızartmasında eskiden diğer yağ türleri yerine şirik (susam) yağı kullanılırdı. Yoğurt pazarından hemen aşağı inildiğinde şirikhaneler vardı. Balık çeşidi çoktu. Yakalanan balıklar, şirikhanelerden satın alınan yağlarla kızartılırdı. Bunun dışında yağ kullanılmazdı.''

YOĞURT PAZARI

Dicle Nehri'nin şehre balık proteini yönünden imkan sağladığını, ayrıca et ve hayvani protein yönünden imkanların fazla olduğuna değinen Beğenç, izlenimlerinde şu ifadeklere yer veriyıor:

''Diyarbakır'da Yoğurt Pazarı diye bir çarşı adı hemen dikkati çekmektedir. Yumurta, süt ürünleri, peynir ve yoğurt Diyarbakır’da çok tüketilir. 

Beslenme; büyüme, gelişme, sağlıklı ve verimli olarak uzun süre yaşamak için gerekli olan enerjiyi ve besin öğelerinin her birini yeterli miktarlarda sağlayacak olan besinleri, besin değerlerini yitirmeden, sağlığı bozucu duruma getirmedenalıp tüketirlerdi. Fiyatlar oldukça ekonomiktir.''

KAYNAK: Prof. Yusuf Kenan Haspolat / Fotoğraflar. antolojidiyarbakir

Editör: NAZMİ KAHRAMAN