2024 DGS sınavı ne zaman? Başvuru tarihi ne zaman? Bu soruların cevabını merak eden binlerce öğrenci, ÖSYM’nin açıklayacağı sınav takvimini bekliyor. Dikey geçiş yapmak isteyen ön lisans mezunları, 2024 yılında yapılacak olan DGS sınavına hazırlanıyor. Peki, 2024 DGS sınavı ne zaman yapılacak? DGS başvuru tarihi ne zaman? İşte, DGS sınavı hakkında bilmeniz gerekenler…

2024 DGS NE ZAMAN YAPILACAK?

ÖSYM, 2024 yılında yapılacak olan Dikey Geçiş Sınavı’nın 30 Haziran 2024 tarihinde yapılacağını duyurdu. Adaylar sınav için başvurularını 10 Mayıs ile 20 Mayıs tarihleri arasında yapacaklar.

Sınav için geç başvuru günü ise 28 Mayıs 2024 olacak. 30 Haziran’da yapılacak olan sınavın sonuçları ise 14 Ağustos 2024 tarihinde açıklanacak.

2024 DGS BAŞVURU TARİHİ NE ZAMAN?

YÖK Başkanından “yapay zeka” açıklaması YÖK Başkanından “yapay zeka” açıklaması

DGS sınavına başvurmak isteyen adaylar, ÖSYM’nin Aday İşlemleri Sistemi (AİS) üzerinden başvuru yapacaklar. Başvuru işlemleri için sınav ücretini yatırmak da gerekiyor. 2024 DGS başvuru tarihi de ÖSYM tarafından ilan edilen sınav takvimine göre belirlendi. Adaylar, 10 Mayıs ile 20 Mayıs tarihleri arasında DGS başvurularını yapabilecekler.

DGS NEDİR?

Dikey Geçiş Sınavı (DGS), meslek yüksekokulları ve açıköğretim ön lisans programlarından mezun olan öğrencilerin, örgün öğretim lisans programlarına geçiş yapabilmeleri için Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından her yıl düzenlenen bir sınavdır. DGS, sözel ve sayısal olmak üzere iki oturumdan oluşur. Sınavda 60 sözel ve 60 sayısal soru sorulur. Sınav süresi 135 dakikadır.

DGS PUANI NASIL HESAPLANIR?

DGS puanı, adayların sınav sonuçlarından hesaplanan sözel ve sayısal standart puanları ile ön lisans öğrenimlerinde elde ettikleri akademik not ortalamalarından hesaplanan ağırlıklı ön lisans başarı puanlarının (AÖBP) belli katsayılarla çarpılarak toplanmasıyla elde edilir. DGS puanı, adayların tercih edecekleri lisans programlarına göre farklılık gösterir.

Editör: Özgür Ayaydın