Diyarbakır Valiliğinden yapılan açıklamada,  muhtemel boğulma olaylarına karşı gerekli tedbirler alınmış ve alınması amacıyla Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajının yer aldığı  Batman, Diyarbakır, Mardin, Siirt ve Şırnak'taki göl alanına  havaların ısınması ile yüzmek, balık avlamak, piknik yapmak ve/veya başka amaçlar ile birlikte can ve mal güvenliği açısından girilmemesinin tehlikeli olduğu belirtildi.

Diyarbakır ve yurt geneli parçalı bulutlu Diyarbakır ve yurt geneli parçalı bulutlu

Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı ve HES (Hidroelektrik Santrali) rezervuar alanına  koruyucu güvenlik tabelaları eklenmiş, bu tabelaların ihtiyaç halinde bakım ve onarımları yapılmakta olup, rezervuar alanına eklenen koruyucu güvenlik tabelalarının sökülmemesi ve/veya tahrip edilmemesi istenilen açıklamada, şunlara yer verildi:

'' İşletmede olan Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı'nda her biri 200 MW gücünde olan ve saniyede 200 metreküp su dejarjına sahip olan 6 türbin bulunmaktadır. Bazı türbinlerin bakım-onarım veya talimat gereği devre dışı kaldığı zamanlarda nehir suyu seviyesi düştüğünden barajın mansap kısmında (Şırnak, Güçlükonak ve Cizre) vatandaşlar balık tutma, yüzme, hayvan otlatma gibi nedenler ile nehir yatağına inmektedir. Türbinlerin çalışmasıyla beraber nehir suyu seviyesi ani olarak yükselmekte olup bu sebeple can ve mal güvenliği açısından barajın mansap kısmında suya girilmemesi gerekmektedir.''

Editör: Özgür Ayaydın