Adana 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya Sakarya 3 Nolu L Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan ve 160 yıla kadar hapsi istenen Mustafa Kılıç, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığı ile katıldı. 

Üç sanığın yargılandığı davada, 90 yıla kadar hapsi istemiyle yargılanan tutuklu sanık Özgür Akgül duruşmada hazır bulunurken, tutuksuz sanık Paşa Yaşar, duruşmaya katılmadı.

Dolandırıldığını iddia ederek sanıklardan şikayetçi olan Murat Erem, ifadesinde şunları söyledi:

Diyarbakır Valisi Zorluoğlu ile Başkan Bucak ilk kez görüştü Diyarbakır Valisi Zorluoğlu ile Başkan Bucak ilk kez görüştü

“Sanık Özgür, deprem nedeniyle yüklü gıda alımı ihalesi olduğunu söyleyerek kaymakamlığa çağırdı. Kaymakam bey bana yüzde 6 olan ihalenin teminat bedelini yatırmamı istedi. Ben de bu kadar durumumun olmadığını söyleyince kaymakam da geçici teminat olarak yarısını yatırmamı söyledi. Kaymakam bey bana teminatı şahsi hesabına yatırmamı istedi. Ben karşı gelince, ‘Benim hesabıma şahsi para girişi olsa devlet benden hesap sorar, bu hesap vakfın hesabı’ dedi. Güvenerek 3 milyon 230 bin lira parayı yatırdım. Fiyatları belirleyip yanına gittiğimde her defasında beni ‘imzalar eksik’ diye oyaladı. Daha sonra kaymakamın odasına gittiğimizde siyah poşetlerin içinde dolar ve euro para çıkışı oluyordu. Kendisinden ‘ben bu işten vazgeçtim, paramı ver’ dedim. Kaymakamlık binasını gidip geldikçe mağdur olanları gördüm, o zaman dolandırıldığımı anladım.”

Duruşmada söz alan Murat Erem’in avukatı Eda Deveci ise tutuklu kaymakam ile ilgili ciddi iddialarda bulundu. Kaymakam Kılıç ile cezaveinde görüştüğünü belirten Deveci, "Müvekkilimin zararının karşılanması için cezaevine gittim ve sanık Mustafa Kılıç ile görüştüm. Mustafa Kılıç bana ‘Avukat hanım boşuna uğraşmayınız. İlk celsede tahliye olurum. Uçağa biner gider, sevgilimle İngiltere’de parayı yerim’ dedi.” iddiasında bulundu.  dedi.

Kılıç’ın avukatı Ünal Hakan Karakoç, meslektaşının iddialarına tepki gösterdi. Deveci’nin sözlerinin tutanağa geçirilmesini isteyen Karakoç, “Avukat hanım olayın tanığı haline gelmiştir. Bu beyanlarına itibar edilmemeli. Avukat hanım hakkında, söylediği sözlerle ilgili şikayette bulanacağız” dedi.

Duruşmada savunma yapan kaymakamı Mustafa Kılıç, suçlamaları red etti ve şöyle dedi:

“Avukat yalan ve iftira atıyor. Cezaevine geldi, müvekkilinin zararını karşılamamı istedi, avukatlığımı da ücretsiz yapacağını söyledi. Ben de kendisine dolandırıcı olmadığımı söyledim, devletin verdiği yetkiyi kullandım. Avukatın söyledikleri namusuma atılmış iftiradır. Ben kimseyi kandırmadım, dolandırmadım. İhaleleri yapacağımı, teminatları iade edeceğimi söyledim.”


Savcının mütalaası üzerine yeniden söz alan Kılıç, kendisine FETÖ’vari kumpas kurulduğunu iddia etti. Kılıç, “Bunlar emniyetin içindeki Menzil yapılanmasının devamıdır. Ben eğer bu suçları işlemiş olsaydım yurt dışına kaçardım. Benim vicdanım rahat. Kimseyi dolandırmadım. Bile bile bana operasyon yaptılar. Gerekirse beni ev hapsiyle tahliye edin. Herkesin parasını ödeyeceğim” dedi.

Mahkeme heyeti, sanıkların tutukluluk halinin devamına karar vererek, duruşmayı eksikliklerin tamamlanması için erteledi.

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen depremzedeleri dolandırdırdığı suçlamasıyla yargılanan Adana'nın Yüreğir ilçesi eski kaymakamı Mustafa Kılıç hakkında 160 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Kılıç, daha önce Diyarbakır'ın Kayapınar ilçesinde kaymakamlık yapmış ve ilçe belediyesine atanan ilk kayyım olmuştu.

Editör: HABER MERKEZİ