CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, kayyım sistemine ilişkin sosyal medyadan bir paylaşım yaptı.

''Muhtar çakmağı''nın hikayesi ''Muhtar çakmağı''nın hikayesi

Sezgin Belediye Diyarbakir

‘1987'de Doğu ve Güneydoğu'da ilan edilen OHAL sonrasında KHK ile yürürlüğe sokulmuştu’

Tanrıkulu paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

“Bunu ilk defa paylaşıyorum:

Benzer kayyum düzenlemesi, 1987'de Doğu ve Güneydoğu'da ilan edilen OHAL sonrasında KHK ile yürürlüğe sokulmuştu; SHP Genel Başkanı Erdal İnönü'nün imzasıyla AYM'ye yapılan başvuruda; Anayasa Mahkemesi kayyum düzenlemesini "Anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle" iptal etmişti.

12 Eylül 1980 Askeri Darbesinden sonra sıkıyönetim ilan edildi, o sıkıyönetim kalktıktan sonra başta Diyarbakır olmak üzere Türkiye'nin Doğu ve Güneydoğu bölgesindeki şehirlerinde 1987 yılında OHAL ilan edildi.

OHAL nedeniyle dönemin hükümeti KHK ile düzenlemeler yapma yetkisi aldı. Geriye dönüp baktığımızda o dönem Özal hükümeti, KHK ile bugünle benzerlik gösteren kayyum uygulamalarına ilişkin bir düzenleme yapmış.

SHP Genel Başkanı Erdal İnönü, bu düzenlemeyi Anayasa Mahkemesine götürmüş; Anayasa Mahkemesi de düzenlemeyi şu gerekçeyle iptal etmiş:

"Belediye Meclisinin çoğunluğu dışında herhangi bir üyesinin siyasal nedenlerle hukukla bağdaşmayan amaçlarla başkan olabilmesine yolaçan düzenleme, merkezî yönetimin vesayet dışı müdahalesine açık çağındır. Bu belirlemeyi merkezî yönetimin siyasal kimlikli organlarına yaptırmak Anayasa'ya aykırıdır. Atamanın geçici ya da sürekli olması sonucu etkilemediği gibi, soruşturma ve kovuşturma açtırmak, bu nedenlerle görevden uzaklaştırmak olanağı her zaman bulunduğundan "geçici" atama, "sürekli" atamaya da dönüşebilir."

Bugün yaşadığımız sürecin aynısı o zaman da yaşanmış ve aynı Anayasa Mahkemesi, aynı Anayasa'nın hükümlerine dayanarak aykırılık gerekçesiyle iptal etmiş.

1988'de verilen bu karar; 2016 yılından bugüne, kayyum düzenlemesi uygulanmaya başladığından beri gündeme gelmemişti. Bunu da buradan dile getiriyorum.

15 Temmuz'dan sonra Türkiye'nin Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde kimse darbecileri desteklemek için sokağa çıkmadı, aksine bütün belediyeler ve siyasetçiler darbeye karşı çıktılar.

15 Temmuz Darbe Girişimi yaşandıktan sonra, Adalet ve Kalkınma Partisi OHAL ilan etti; Meclis'ten KHK çıkartma yetkisi aldı ve bu kayyum düzenlemesini KHK ile getirdiler.

Adalet ve Kalkınma Partisinin yaptığı tüm bu işler; darbeciliktir, darbe girişiminin sonuçlarından faydalanmaktır.”

Editör: Nazmi Kahraman