Bakteriyle bulaşan ve özellikle 5 yaş altındaki çocuklarda ağır seyreden bulaşıcı solunum yolu enfeksiyonu olan boğmacadan Diyarbakır'da son 1 ayda 3 bebeğin yaşamını yitirdiği öne sürüldü. 

3 bebekten birinin tanısının kesin olduğu diğer 2 bebeğin ise tahlil sonucunun beklendiği aktarıldı.

Yarın Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü ekiplerinin vakalarla ilgili Diyarbakır'da söz konusu ailelerde filyasyon çalışması yapacağı bildirildi.

Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Dr. Veysi Ülgen CEGA Medya’ya Diyarbakır’da  boğmaca vakalarındaki artış olduğunu belirterek, 3 hafta önce 30’u aşkın boğmaca vakasının görüldüğüne ilişkin açıklama yaparak konuya dikkat çektiklerini söyledi.

VERİ PAYLAŞMI ÇOK ÖNEMLİ

Ancak boğmacanın resmi kayıtlara alt ve üst solunumu veya başka teşhis yazılması sebebiyle görülme sıklığının net belirlenemediğini aktaran Başkan Ülgen, ‘’Resmiyette boğmaca teşhisi konulmuyor. Sağlık Bakanlığı’nın gerçek verileri paylaşması hastalığın önlenmesi konusunda büyük önem taşıyor. Vaka ve ölüm ilgili sayıların daha fazla olduğunu düşünüyoruz.’’ dedi.

AİLELERE AŞILAMA ÇAĞRISI YAPTI

Diyarbakır’da kazaların eksik olmadığı caddede esnafından  “ışık” talebi Diyarbakır’da kazaların eksik olmadığı caddede esnafından  “ışık” talebi

Boğmaca hastalığından korunmanın tek yolunun aşılama olduna dikkat çeken Veysi Ülgen ''Son derece etkili olan aşısı var. 1985 yılından beri, uygulanan etkin aşılama çalışmaları sayesinde vaka sayısında önemli azalmalar oldu. Ancak son dönemde özellikle covia sonrasında ailelerin aşı çekincesi olduğunu görüyoruz. Diyarbakır Tabip Odası olarak ailelere çocuklarını  aşılaması için çağrı yapıyoruz. Ayrıca gebe ve ergen çocuklara da bir doz boğmaca aşısı öneriyoruz.’’ ifadelerini kullladı.

Editör: Özgür Ayaydın