Ferit Aslan

Diyarbakır istasyon Meydanında 9 yıl önce bugün HDP mitinginde 2 bomba ile katliam yapılmak istendi, 4 kişi öldü, 200 kişi yaralandı. 

Diyarbakır’da, HDP’nin 5 Haziran 2015’teki Diyarbakır mitingine yönelik düzenlenen ve 4 kişinin yaşamını yitirdiği, 200’e yakın kişinin yaralandığı IŞİD’in saldırısının bugün 9. Yıldönümü. 

Diyar Bombaci002Diyarbakır’da büyük bir katliamı hedefleyen bombalı saldırıya ilişkin beş sanığın yargılandığı davada, 2017 yılında sanıklar Orhan Gönder, Mustafa Kılıç, İsmail Korkmaz, anayasayı ihlalden ağırlaştırılmış müebbet, dört kişiyi öldürmekten dört kez ağırlaştırılmış müebbet, nitelikli öldürmeye teşebbüsten 104 kere 17 yıl, öldürmeye teşebbüsten 102 kere 14 yıl, tehlikeli madde bulundurmaktan 13 yıl 4 ay ve para cezasına çarptırılmıştı.

BOMBACI İLE ALANA GİREN ŞİD EMİRİNİN ADI BİLE GEÇMEDİ

Diyarbakır’daki katliam davasında bombacı Orhan Gönder ile miting alanına girdiği polis kamerasından tespit edilen ve Diyarbakır’daki patlamadan bir yıl sonra bir yıl sonra yakalanacağını anlayınca üzerindeki bombaları patlatarak yaşamına son veren, Ankara Gar katliamı dahil birçok saldırının düzenleyicisi konumundaki IŞİD emiri Yunus Durmaz’ın soruşturma ve kararda adı geçmedi.

Diyar Bombaci017BAŞINA 4 MİLYON ÖDÜL KONULMUŞTU 

Aranan teröristler listesinin “Kırmızı kategori”sinde yer alan ve başına 4 milyon lira ödül konulan, 18 Mayıs 2016 tarihinde Gaziantep’te düzenlenen operasyonda ölü ele geçirilen IŞİD’in Türkiye emiri Yunus Durmaz’ın, Diyarbakır’da HDP mitingine bombalı saldırıda yer aldığı polisin kamera kayıtlarına yansımasına rağmen hakkında bu olay ile ilgili soruşturma ve işlem yapılmadı. 

Miting alanına girenleri görüntüleyen polis kamerası kayıtlarında, Yunus Durmaz’ın, mitingde bombaları patlatan IŞİD militanı Orhan Gönder ve bir kişi ile daha birlikte yer aldığı, bir gün sonra Gönder yakalanırken, kendisinin kaçtığı ortaya çıkmıştı. 

BEYAZ GÖMLEK İLE ALANA İRERKEN KAMERAYA YAKALANMIŞTI 

HDP’nin seçim mitingine 5 Haziran 2015 tarihinde saat 14.32’de Akkoyunlu Caddesi üzerindeki arama noktasından miting alanına giren bombacı Orhan Gönder’in yanında Yunus Durmaz’ın da bulunduğuna dair basında yer alan haberler ve kamera görüntüleri güvenlik birimlerince yalanlanmamıştı. Buna rağmen Durmaz hakkında hiçbir işlem yapılmadı.

Private Var Mobile Containers Data Application D C68061 C 3482 4 E46 9 E C4 2 E376 E320688 Tmp 955 A828 A 326 A 4 E18 A86 B 919 F C6 E59851 ImageSURUÇ VE GAR SALDIRILARINDA DA PARMAĞI VAR

IŞİD’in Türkiye’deki bombalı eylemlerini organize eden kişi olduğu belirtilen ve 18 Mayıs 2016 tarihinde Gaziantep’te düzenlenen baskında üzerine bağladığı bomba ile kendini patlatan Yunus Durmaz hakkında Ankara Garı katliamı nedeniyle gıyabi tutuklama kararı çıkarılmıştı. IŞİD içinde “Ebu Ali” kod adını kullanan Durmaz’ın talimatını verdiği ya da düzenlediği iddia edilen eylemler şöyle:

Diyarbakırlı avukat, cezaevleri için tavsiye kararı aldırdı Diyarbakırlı avukat, cezaevleri için tavsiye kararı aldırdı

-Diyarbakır'da 5 Haziran 2015 tarihinde 4 kişinin hayatını kaybettiği, 200'den fazla kişinin de yaralandığı HDP mitingine bombalı saldırıda bulunan Orhan Gönder, Durmaz'a bağlı Gaziantep'teki hücrelerden Diyarbakır'a gitti.

-Suruç'ta 20 Temmuz 2015 tarihinde 33 kişinin yaşamını yitirdiği canlı bomba saldırısını organize etti. Durmaz'ın, "canlı bomba" Şeyh Abdurrahman Alagöz'ü olay günü motosikletle Suruç'a götürüp bıraktığı soruşturma dosyasına girdi. "Canlı bomba" Alagöz ile Durmaz'ın birlikte fotoğrafı ortaya çıkmıştı.

-Ankara Garı'nda 10 Ekim 2015 tarihinde 105 kişinin yaşamını yitirdiği 'canlı bomba' saldırısını organize etti. Durmaz'ın, iki canlı bombayı eskortluk yaparak Ankara'ya getirdiği ortaya çıktı.

-Güvenlik gerekçesiyle 20 Mart tarihinde ertelenen Galatasaray-Fenerbahçe maçına yönelik kanlı eylem planı yaptı. Plana göre maç sonrası stattan çıkacak taraftarlar arasında eşzamanlı eylem yapılacaktı. Yunus Durmaz'la birlikte canlı bomba oldukları değerlendirilen kardeşi Hacı Ali Durmaz ve Savaş Yıldız'ın fotoğrafları ve bilgileri tüm birimlere gönderilmişti.

-Gaziantep Emniyet Müdürlüğü'ne bombalı araçla saldıran İsmail Güneş de Yunus Durmaz'a bağlı hücre evlerinden eyleme gitti, saldırı talimatını Durmaz verdi.

Editör: Ferit Aslan