Yaşanan ekonomik kriz, mevduat faizlerinin artması, imarlı alanların azlığı ve diğer nedenlerle konut yapımının en asgari düzeyde olduğu Diyarbakır'da kiralık ev arayanların daha fazla kira ücreti ödemesine neden oluyor.

DİCLEKENT'DE KİRA 20 BİN LİRAYA DAYANDI

Diyarbakır il merkezinde konut kiraları fiyatları son 10 günde yeniden yükselişe geçti. Kiralık konutların fiyatında ilçesine göre yüzde 10 ile 20 arasında değişen oranda yükselme oldu. Kayapınar ilçesinin Diclekent bölgesindeki evlerim kirası 20 bin liraya yaklaştı.

Amedspor’un, yıldız yaratan devrimci hocası Amedspor’un, yıldız yaratan devrimci hocası

ACİLEN YENİ İMAR AÇILMALI

Diyarbakır Emlakçılar Derneği Başkanı Mustafa Koç, konut maliyetlerini belirleyen en önemli kalemlerin başında arsa ücreti, inşaat malzemesi ve işçilik bedeli olduğunu söyledi.

Diyarbakır'da imarlı arsaların azlığı nedeniyle konut yapımının sınırlı olduğunu, bu nedenle konut maliyetinin düşürülemediğini aktaran Koç, şunları kaydetti:

''Yeterli konut yapılmaması aynı zamanda konut kiralarının yükselmesine yol açıyor. Genelde mayıs-Ağustos ayları arasında kira fiyatlatı sabit kalır, okulların açılmasına yakın yükselişe geçerdi. Ancak bu yıl farklı bir  gelişme var. Son 10 günde kiralarda artış yaşandı. Diclekent bölgesinde aylık 15-16 bin lira olan evlerin kirası 18-19 bin civarına yükseldi. İlgili kurumların acilen  yeni imar bölgeleri açarak konut arzının artmasını sağlamalı. Yoksa arz talebi karşılamıyor. Bu da hem konut hem de kira fiyatının artışına neden oluyor.'' ifadelerini kullandı.

Başkan Koç, konut satışlarında ise piyasadaki gelişmelere bağlı olarak gurgunluk yaşandığın sözlerie ekledi.

Editör: Özgür Ayaydın