Elde edilen bulgulara göre, ilk beyin ameliyatının 9 bin  yıl önce Diyarbakır'da yapıldığı belirlendi.

Diyarbakır D.Ü Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Vecihi Özkaya’nın başkanlığında bir süre önce  Şanlıurfa Göbeklitepe'den 400 yıl daha eski olan Bismil Körtiktepe’de  kazı yapıldı. kazılarda, çıkarılan Ortaçağ dönemine ait 120 insana ait olduğu belirtilen kemik parçaları, antropometrik incelemelerin yapılması amacıyla D.Ü Anatomi Anabilim Dalı Başkanlığı'na teslim edildi.

İLK BEYİN AMELİYATI

Prof. Vatan Kavak, yıkama ve temizleme işlemi sırasında iskeletlere ait bazı kafataslarında yuvarlak düzgün açılmış kesitlere de rastladıklarını belirterek, bunun
o dönemde beyin ameliyatlarının gerçekleştirildiğinin bir göstergesi olabileceğini söyledi.

İnceleme sonucunda elde edilecek veriler ışığında kafatası kemiklerinden ayrıca Ortaçağ'da uygulanan tıbbı girişimlerle ilgili bilgilerin de elde edilebileceğine dikkati çeken Prof. Kavak, temizlenmiş kafatasında özel tekniklerle yapılacak inceleme sonucu, önemli arter dallanmalarının haritasını da çıkartmayı hedeflediklerini ifade etti.

Diyarbakır’da, kebap yerine kalp ve böbrek yedirmişler Diyarbakır’da, kebap yerine kalp ve böbrek yedirmişler

''ANADOLU'DA BİLİNEN EN ESKİ TREPENASYON''

Elde edilen bulgulara göre, neolitik devirlerde cerrahi işlemlerin mükemmel bir şekilde yapıldığı ortaya çıktı.

Anadolu’da bilinen en eski trepenasyon işleminin M.Ö. 9200’lere tarihlenen Diyarbakır Ergani İlçesindeki Çayönü mevkiinde yerleşik düzene geçen neolitik toplumunda gerçekleştiği bildirildi.

Prof. Metin Özbek tarafından yayımlanan bu trepenasyon işleminden sonra bireyin yaşadığı, işlem yapılan bölgedeki kemik kenarlarının iyileşmesinden anlaşıldığı ifade edildi.

TREPENASYON NEDİR?

Beyine, beyin zarına zarar vermeden kafatasından parça çıkarılma işlemine trepenasyon deniliyor.

Trepenasyon metodu olarak kazıma, oluk açma ve delme –kesme ile düz kesiklerle kesme yöntemleri vardır.

Diyarbakır Müzesinde sergilenen Çayönü buluntuları arasında tıp aleti olarak yorumlayabileceğimiz obsidyen parçalar mevcuttur. 

at

Editör: EYYUP KAÇAR