Diyarbakır Dicle Üniversitesi Kalp Hastanesi'nde İtalyan operatörle Türkiye’de bir ilk gerçekleştirildi.

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Hastanesi Kardiyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Ertaş, hastanelerinde bir ilki başarıyla gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Yeni nesil kalp kapağı uygulamasının Türkiye’ye ilk kez Diyarbakır Dicle Üniversitesi Kalp Hastanesi'nde gerçekleştirildiğini ifade eden Ertaş, dünyaca ünlü İtalyan TAVİ operatörü Alfonso Selasi ile birlikte iki hastaya başarılı bir şekilde uyguladıklarını söyledi.

Ertaş, şöyle dedi:

''Kalpte dört tane önemli kapak var. Bunlardan biri olan aort kapağı zamanla çeşitli sebeplerden dolayı daralıyor. Kalbimizin dört tane önemli kapağı var. Bunlardan biri aort kapağıdır. 

Aort kapağında bir daralma meydana geldiğinde ciddi sonuçlar doğurabilmektedir. Çünkü kalp sirküsü her atımında bütün kanı hayati organlara göndermek için aort kapağını kullanmaktadır. 

'TAVİ YÖNTEMİYLE CERRAHİ MÜDAHALE YAPILMIYOR'

K A L P

Aort kapağı genellikle yaşlanmaya ve romatizmaya bağlı olarak daralmaktadır. Daha önce bu daralmanın tedavisi sadece cerrahiydi. Ama sonrası TAVİ yöntemi dediğimiz bir yöntem çıktı ve bu yöntem kalp anjiyosu gibi kasıktan ve kollardan girerek bu mevcut olan çürümüş olan kalp kapağını yeni biyolojik bir kapakla değiştirme işlemidir. 

Şimdi bu işlem gerçekten hastalar için konforlu ve hayat kurtarıcı bir işlemdir. Bu işlemin yönteminin iyi olmasının temel nedenleri bir hastalar genel anestezi almamakta, kapalı yöntemle göğüsleri açılmamakta, yani ameliyatsız bir yöntemle uygulanmakta, işlem süresi kısa, yaklaşık 40 dakika, en fazla bir saat sürmekte ve hastalar en fazla bir iki gün içinde taburcu edilebilmektedirler.''

TAVİ İLE KONFORLU TEDAVİ

K A L P1

Çocuklar Diyarbakır’da Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’ni gezdi Çocuklar Diyarbakır’da Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’ni gezdi

Prof. Ertaş, kalpte TAVİ yönteminin dünyada ilk kez 2002 yılında Fransa’da uygulandığını ve bu yöntemin 2010 yılından sonra dünya genelinde uygulanmaya başladığını anlatarak, şöyle devam etti:

''İlk TAVİ 2002 yılında Fransa’da uygulandı. 2010 yılından sonra bütün dünyada uygulanabilir hale geldi ve yaklaşık bir milyon kişiye TAVİ işlemi uygulandı. Adeta TAVİ yöntemi bu tarz aort tarzı yaşlı hastalarda rüştünü ispat etmiş oldu.

Şimdi TAVİ’de ilk kullanılan kapaklar teknolojik olarak daha demode kapaklardı ve onlar hastalarda bazı sorunlar oluşturuyordu. Ne gibi sorunlar mesela hastanın pil ihtiyacı oluyordu, ritim bozukluğu yaptıklarından dolayı veya da bu giriş yerleri komplikasyonları kanamalara yol açıyordu. Ya da bu hastalarda bu kapaklar takıldığı zaman bu hastalar kriz geçirdiği zaman o krize müdahale şansımızı azaltıyordu.''

TÜRKİYE’DE BİR İLK 

Prof. Ertaş, tıpta gelişen teknolojinin hem doktorlara hem de hastaya konforlu bir olanak sunduğunun altını çizerek, şunları söyledi:

''Teknolojinin ilerlemesiyle yeni jenerasyon ve yeni nesil kapakların ortaya çıkması bu tarz sıkıntıları ortadan kaldırdı. 

Artık daha konforlu, hem hekimler için hem de hastalar için daha konforlu bir teknoloji kullanıyoruz. Hastalara daha az zarar veren ve hastalar için daha optimal olan bir teknoloji kullanıyoruz. 

İşte bu yeni nesil kapaklarda Türkiye’ye ilk defa dünyaca ünlü İtalyan TAVİ operatörü Alfonso Selasi ile beraber kendi merkezimizde 2 hastaya başarılı bir şekilde uyguladık. 

Şimdi ülkemizin geneline baktığımızda ülkemiz gerçekten kardiyoloji analında çok iyi bir yerde. Biz de merkez olarak gerek teknik alt yapımız olsun, gerekse tecrübeli ekipmanımız olsun bu tarz kapakları yani TAVİ yöntemini hastalarımıza başarılı bir şekilde uygulamaktayız. Ama ilk defa Türkiye’de yeni nesil, yeni jenerasyon bir kapağın kendi merkezimizde uygulamış olması gerçekten bizler ve merkezimiz için gurur vericidir. 

Başta, Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karakoç, Başhekimimiz Prof. Dr. Mehmet Ata Akıl olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.''

(BÜLTEN)

Editör: EYYUP KAÇAR