Meral Özdemir

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin organizasyonunda,   ölümünün 50. yılında Aşık Veysel'i anma programı  kapsamında sergi ve türkü dinletisi  düzenlenecek.

"Uzun İnce Bir Yoldayım', 'Güzelliğin On Para Etmez', 'Gonca Gülün Kokusuna', 'Dostlar Beni Hatırlasın' gibi  eserleriyle derin izler bırakan halk ozanı Aşık Veysel'in ölümünün üzerinden 50 yıl geçti.   “2023 Aşık Veysel Yılı”  etkinlikleri kapsamında Diyarbakır'da düzenlenecek  anma programında,  Aşık Veysel hayattayken  onu yakından tanıma fırsatı bulan Prof. Dr. Yaşar Abdi Serin'in fotoğraf sergisi izlenime sunulacak.

Sebiha Serin'in küratörlüğünde gerçekleşeçek sergi,  25 Ekim saat 19.00'da Sezai Karakoç Kültür ve Kongre Merkezi Sergi Salonunda açılacak. 1 Kasım’a kadar da açık kalacak.

Aynı gün  ayrıca saat 19.30'da  Sezai Karakoç Kültür ve Kongre Merkezi Tiyatro Salonunda Hilal Gizem İyidoğan ve Şentürk İyidoğan'ın katılımıyla Aşık Veysel'in türkülerinden derlenen bir seçkiyle anma programı devam edecek. 

VEYSEL, AŞIKLIK GELENEĞİNİN EN ÖNEMLİ TEMSİLCİSİ

Aşıklık geleneğinin en önemli temsilcilerinden olan halk ozanı Aşık veysel, yalın bir Türkçe ile ortaya koyduğu eserlerinde hüzünün yanı sıra yaşama sevinci, doğa, insan sevgisi ve dosltluk üzerine ürettiği dizeleriyle sözlü kültür geleneğinin önde gelen kültür taşıyıcılarından biri.

Veysel, 2022 yılında "vefa" kategorisinde Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülüne'ne layık görüldü. Aralık 2022'de yayımlanan cumhurbaşkanlığı genelgesi ile ölümünün 50. yıldönümü nedeniyle 2023 yılının Türkiye'de "Aşık Veysel Yılı" olarak kutlanacağı ilan edildi.  UNESCO 41. Genel Konferansında,  2023 yılı UNESCO Anma ve Kutlama Yıl Dönümleri Programına aldı.


AŞIK VEYSEL KİMDİR

 Aşık Veysel, gerçek adıyla Veysel Şatıroğlu, 25 Ekim 1894'te Sivas'ın Şarkışla ilçesinde doğdu. 

Babasının, Aşık Veysel'e oyalanması için aldığı bağlamayla önce başka ozanların türkülerini çalmaya başladı. 1930 yılında Sivas Maarif Müdürü olarak görev yapan Ahmet Kutsi Tecer ile Kutsi Bey tarafından düzenlenen bir şairler gecesinde tanıştı. Kutsi Bey tarafından verilen destek ile birçok ili dolaşmaya başladı.

Aşıklık geleneğinin son büyük temsilcilerinden olan Aşık Veysel, bir dönem Türkiye'yi dolaşarak Köy Enstitüleri'nde saz hocalığı yaptı. 1965 yılında özel kanunla maaş bağlandı. 1970'li yıllarda Selda Bağcan, Gülden Karaböcek, Hümeyra, Fikret Kızılok ve Esin Afşar gibi bazı müzisyenler aşık Veysel'in deyişlerini düzenleyerek yaygınlaşmasını sağladı. Veysel'in çocuklarından öğretmen olan Bahri Şatıroğlu, babasının yaşamını gün gün deftere almış ve pek çok çalışmaya kaynak kişi olarak katılmıştır. Ayrıca babasının saz ve söz geleneğini sürdürmektedir.

Çocukken görme yetisini kaybetmesine rağmen şiirlerinde hoşgörü, sevgi, birlik ve beraberlik ve tabiat konularını işleyen Veysel; "Uzun İnce Bir Yoldayım", "Dostlar Beni Hatırlasın", "Kara Toprak" ve "Güzelliğin On Para Etmez" gibi birçok eseri yazdı. Türkiye'de aşıklık geleneğinin en önemli temsilcilerinden birisi olarak kabul edilen Veysel, Türkçeyi en yalın ve güçlü şekilde kullanan isimlerden birisi olarak görülmektedir.

Eserleri aralarında Tarkan, Barış Manço, Selda Bağcan, Haluk Levent, Belkıs Akkale ve Hümeyra gibi birçok pöpüler sanatçı tarafından tekrar tekrar yorumlandı. Amerikalı elektrogitar virtüözü Joe Satriani, 2008'de çıkardığı albümde "Aşık Veysel" isimli kendi bestelediği enstrümantal bir esere yer verdi. 

Veysel’in yaşadığı Sivrialan köyündeki evi 1982 yılından itibaren Kültür Bakanlığı tarafından müzeye dönüştürüldü. Âşık Veysel’in kişisel eşyaları, sazları, fotoğraflar bulunmaktadır. Her yıl 16-21 Mart tarihleri arasında Şarkışla Sivrialan köyünde anma törenleri ve Âşıklar Bayramı düzenlenmektedir.