Meral Özdemir
Diyarbakır'daki asırlık lahmacun salonunda yapılan etli lahmacunun yanı sıra beslenmesinde et yemeyi tercih etmeyenler için 'vegan lahmacun' da servis ediliyor.
Tarihi Sur ilçesi Balıkçılarbaşı mevkindeki Sipahi Pazarı'nda, namı diğer Çarşiya Şewitî'de, işinin hakkını veren ve uzun yıllardır kentin en iyi lahmacun salonlarından biri olan Diyarbakır Lahmacun Evi, şimdilerde geleneksel lezzetin dışında yeni lahmacun reçetesiyle veganların uğrak yeri oldu.
Mutfağı et ağırlıklı olan Diyarbakır, dünyadaki değişen beslenme akımlarından yavaş yavaş nasibini almaya başladı.
Geleneksel lahmacun yapan, genelde civardaki esnafa hizmet veren ama zaman içinde lezzet peşinde koşanların vazgeçilmez adresi olan Diyarbakır Lahmacun Evi, etsiz lahmacun talebine önceleri dirense de yoğun istek üzerine vegan lahmacuna da 'tamam' dedi.
50 yıldan sonra etsiz lahmacuna geçiş
Mekanın maharetli ellerinde incecik şekil verilen ve Taş fırında çıtır çıtır pişirilen dumanı üstünde leziz vegan lahmacun, sadece vegan, vejetaryanların değil et yiyen lezzet düşkünlerinin de tercihi oldu.
Lahmacun Evi'nin sahibi Fatih Öke, kentte etsiz lahmacunun ilk olarak kendi işyerinde yapıldığını ifade ederek, "İşyerimiz 100 yılı aşkın süredir var. Ancak biz son 50 yıldır lahmacun işindeyiz. Yoğun talep olunca son 4 yıldır da etsiz lahmacun yapmaya başladık. Görüntü olarak ayırt edemezsiniz. Ancak yiyince etli olup olmadığı anlaşılıyor. Etsiz lahmacun da etli kadar lezzetli. Etli lahmacunun tanesi 30, etsizin ise 20 lira" dedi.
Ortadoğu kökenli bir lezzet
İsmi Arapça "etli hamur" anlamına gelen "lahm bi ajin'den türeyen lahmacun, önce Türkiye'nin doğu illerinde, 1960'lardan sonra da tüm ülkeye yayıldı.
Lahmacun, İngilizce'de zaman zaman Türk pizzası veya Ermeni pizzası olarak adlandırılsa da açılmış hamurun üzerine kıyma, maydanoz, soğan, sarımsak, karabiber ve isot (kırmızı biber) gibi baharatlarla hazırlanan malzeme sürüldükten sonra taş fırında pişirilmesiyle yapılan Orta Doğu mutfağında bir çeşit içli pide.
Malzemeler yöreye göre değişebiliyor
Malzemeler yöreye göre ya da mevsime göre değişiklikler gösterebiliyor. Örneğin, biber salçası, fıstık, yeşil biber gibi malzemeler eklenebilir.
Lahmacun Şanlıurfa'da soğanlı, Gaziantep'te sarımsaklı, Adıyaman ve Kahramanmaraş'ta ise hem sarımsak hem de soğanlı olarak yapılıyor.
Kahramanmaraş, Gaziantep ve Şanlıurfa'da lezzetine lezzet katmak için közlenmiş patlıcan da eşlikçi olarak tüketiliyor.
Günümüzde ayaküstü lezzet kategorisinin vazgeçilmezi olan lahmacun Türkiye, Azerbaycan, Ermenistan, Lübnan, Suriye, İsrail ve dünyanın farklı notkalarında popüler yemektir.