Diyarbakırlı simit ustası ilokul mezunu Abdülkadir Topkaç 27 yıllık uzay çalışmalarıyla NASA'yı şaşırttı. Topkaç, NASA’dan mektup aldı.

Milliyet.com.tr'den Zeynep Dilara Akyürek'in haberine göre, özellikle son zamanlarda; ''Büyüyünce ne olacaksın?'' sorusuna hemen hemen her çocuktan ''astronot olacağım'' yanıtını alırsınız. Çoğu çocuk belki bu hayalini gerçekleştirdi, ama çoğu da okulunu okumasa da hayallerinin peşinden gitti.

Çocukluğundna buyana uzaya merak saran Diyarbakırlı simit ustası Abdülkadir Topkaç, hayalinin peşinden gitmeyi sürdürdü.

NASA'NIN KABULÜNÜ ALDI

Diyarbakır'da 27 yıldır simit fırınını çalıştıran Topkaç, ilgi duyduğu uzayı, kendi imkanlarıyla izledi. Herkesin ''Yapamazsın'' demesine rağmen köyde bulduğu dürbünle işe başlayan Topkaç, daha sonra İstanbul’dan getirdiği teleskopla ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA’nın kabulünü aldı.

ÇEVRESİ KENDİSİNE ''DELİ'' DİYORDU

Diyarbakırlı bir simit ustası olan Topkaç, ailesini de karşısına alarak sürdürdüğü ve NASA'yı da şaşırtan ve kabulünü hikayesi şöyle:

Diyarbakır’da 1954 yılında doğan ve ilkokul eğitimini tamamladııktan sonra uzun yıllar fırıncılık yapan Topkaç, İzmir’de öğrendiği simitçiliği Diyarbakır’a taşıdı. Bir çok simit ustası yetiştiren Topkaç, bir yandan simit yaparken, diğer yandan da içindeki keşfetme merakını da sürdürüyordu.

Uzaya ve dünyanın hareketlerine özel bir ilgi duyan ilkokul mezunu Topkaç, çevresinin sık sık kendisine ''deli'' demesine rağmen çalışmalarını sürdürdü ve NASA’dan kabül mektubu aldı.

KEŞFİYLE LİTERATÜRÜ DEĞİŞTİRDİ

Topkaç, yine evinin penceresinden bakışlarını temmuz dolunayına yönelttiğinde literatürü değiştirecek keşfini şöyle anlattı:

''Askerlikten sonra beden üzerindeki soyut kavramları düşünmeye başladım. Daha sonra pencereden dolunayı seyrederken, 'Bu kadar zaman soyut kavramları düşündükten sonra Ay'ın eksen dönüş hareketini bulabilecek misin?' diye kendime sordum. 2 ila 3 gün dolunayı izledim. 

Çocuklar Diyarbakır’da Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’ni gezdi Çocuklar Diyarbakır’da Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’ni gezdi

Günler, haftalar, aylar geçti. Kütüphanelerde bir sürü kitap karıştırdım. İşime yarar bir şey bulamıyordum. Orada biri ne aradığımı sorunca, Ay'ın eksen dönüş hareketlerini aradığımı söyledim ve o yaşlı adam da, bunun yazılıp çizilmediğini ancak hayal gücümü kullanarak keşfedebileceğimi söyledi. 

'AYIN YAY ŞEKLİNDE HAREKET ETTİĞİNİ KEŞFETTİM'

Etkilendim. Ancak herkesten sayısız kere 'Gökyüzüne bakarak ne kazanacaksın?' ya da 'Sen delisin' sözlerini duydum. Pes etmedim ve sonunda 1992’de 2 bin 500 dolara İstanbul’dan satın aldığım teleskopu Diyarbakır’a getirdim. 1992’nin Şubat'ında Ay'ın 1 aylık seyir açısını ve Ay'ın yay şeklinde hareket ettiğini keşfettim. Sonra da NASA’ya mektup gönderdim.''

Çocukken en büyük hayali uzaya çıkmak olan binlerce kişi yetişkin olduğunda bu heyecanını yitiriyor. Diyarbakırlı simit ustası Abdülkadir Topkaç ise 27 yıllık uzay çalışmalarına, hatta NASA’dan mektup almasını sağlayan keşfine hiç kaybetmediği heyecanı ve inancıyla bakın nasıl koştu.

Editör: EYYUP KAÇAR