Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada, esnek çalışma biçimlerini yaygınlaştıracaklarını, sosyal güvenlik mevzuatını da yeni nesil esnek çalışma şekillerine daha uyumlu hale getireceklerini belirtmişti. Bu açıklama, haftalık 45 saat olan çalışma süresinin kısaltılması talebini gündeme getirmişti.

MUHALEFETTEN KANUN TEKLİFİ

Muhalefet, çalışma süresinin kısaltılması konusunda harekete geçti. Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, haftalık çalışma süresini 45 saatten 37,5 saate düşürülmesi teklifinin muhalefet tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) getirildiğini duyurdu.

TİKAV, kırsalda kadınların eğitimini desteklemeye devam ediyor TİKAV, kırsalda kadınların eğitimini desteklemeye devam ediyor

Karakaş, “TBMM’ye yeni verilen kanun teklifiyle, haftalık çalışma süresi gelir kaybı olmaksızın 45 saatten 37,5 saate düşürülmesi öngörülmektedir” dedi.

YASALAŞIR MI?

Peki, bu teklif yasalaşacak mı? Karakaş, bu konuda pek umutlu görünmüyor. Karakaş, “Yasalaşır mı? TBMM komisyonlarına kadar geldi. Ancak muhalefet tarafından verildiğinden maalesef zor…” ifadelerini kullandı.

ÇALIŞMA SAATLERİNİ YENİDEN DÜZENLEMEK ZORUNDAYIZ

Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin de Mayıs ayında yaptığı bir açıklamada, haftalık 45 saat olan çalışma süresinin kısaltılması gerektiğini belirterek, “Çalışma saatlerini yeniden düzenlemek zorundayız” demişti.

Bilgin, sanayi çağının başladığı dönemde talep edilen 8 saatlik çalışma süresinin artık günümüzde teknolojik değişimle birlikte emeğin verimliliğindeki artışı dikkate alarak yeniden belirlenmesi gerektiğini söylemişti.

Editör: Özgür Ayaydın