Hıfzı Topuz, 100 yaşında hayatını kaybetti. 1923 yılında İstanbul'da dünyaya gelen Hıfzı Topuz 1947-58 yılları arasında Akşam Gazetesi'nde çalıştı. Gazeteciler Sendikası Başkanlığı yapan Hıfzı Topuz, birçok basın kuruluşunda çalıştı ve ödüller aldı. Peki Hıfzı Topuz kimdir, neden öldü? İşte merak edilenler...
Hıfzı Topuz Kimdir?
Hıfzı Topuz, 25 Ocak 1923 tarihinde İstanbul’da doğdu. Galatasaray Lisesi’ni ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. 1947-1958 yılları arasında Akşam Gazetesi’nde muhabir, istihbarat şefi, yazı işleri müdürü ve genel yayın müdürü olarak çalıştı. İstanbul Gazeteciler Sendikası’nın kurucuları arasında yer aldı ve başkanlığını yaptı.
1959-1983 yılları arasında Paris’te UNESCO Genel Merkezi’nde iletişim araçlarının geliştirilmesi ve gazetecilik eğitimi uzmanı olarak görev yaptı. Özgür Haber Dolaşımı şefi olarak çalıştı. Uluslararası gazetecilik örgütleri arasında mesleksel işbirliği, basın ahlâkı, gazetecilik eğitimi ve gazetecilerin korunması projelerini yönetti.
1974-1975 yılları arasında TRT’de Radyolardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı yaptı. 1986’da İletişim Araştırmaları Derneği’ni (İLAD) kurdu. Vatan, Milliyet ve Cumhuriyet gazeteleriyle çeşitli dergilerde diziler ve inceleme yazıları yazdı.
Anadolu Üniversitesi, Galatasaray Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi iletişim fakültelerinde basın, radyo-televizyon tarihi, uluslararası iletişim ve siyasal iletişim dersleri verdi.
Hıfzı Topuz’un eserleri ve ödülleri
Hıfzı Topuz, çeşitli konularda 51 kitap yayımladı. Bunlar arasında biyografik tarihsel romanlar, inceleme-araştırma kitapları, anılar ve söyleşiler yer aldı. Topuz’un en bilinen romanları arasında “Meyyale”, “Taif’te Ölüm”, “Paris’te Son Osmanlılar”, “Gazi ve Fikriye”, “Hava Kurşun Gibi Ağır” Nazım Romanı, “Elbet Sabah Olacaktır” Tevfik Fikret Romanı, “Vatanı Sattık Bir Pula” Namık Kemal Romanı, “Çılgın ve Özgür” Neyzen Tevfik Romanı sayılabilir.
Hıfzı Topuz, gazetecilik ve yazarlık kariyeri boyunca pek çok ödüle layık görüldü. Bunlar arasında Zekeriya Sertel Demokrasi Ödülü, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Özgürlüğü Ödülü, Lions Kulüpleri Federasyonu Atatürk Barış Ödülü, Osman Gazi Üniversitesi Onursal Doktora Ödülü, Orhan Kemal Roman Armağanı, Çağdaş Gazeteciler Derneği Onur Ödülü, Balçova Belediyesi ve Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği Aydınlanma Onur Ödülü, Galatasaray Ödülü bulunuyor.
Hıfzı Topuz’un vefatı, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından bir mesajla duyuruldu. Mesajda şu ifadeler kullanıldı:
“Uzun yıllar gazeteci ve yazar olarak başarıyla çalışan en kıdemli üyelerimizden önceki Onur Kurulu Başkanı’mız Sevgili Hıfzı Topuz’u kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz. Türkiye Gazeteciler Cemiyetine ve basın emekçilerinin örgütlenmesine büyük destek veren Hıfzı Topuz’u hiç unutmayacağız. Meslektaşımızın ailesine ve basın topluluğumuza başsağlığı diliyoruz.”