Özvar, Dicle Üniversitesi (DÜ) 15 Temmuz Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen 2030'a Doğru Yükseköğretim Vizyonu Toplantısı"nın açılışında, dünyada yaklaşık 250 milyon öğrencinin yükseköğretime devam ettiğini, bu sayının 2030'da 380 milyona, 2040'ta ise 600 milyona ulaşacağını söyledi.

Öğrencilerin devlet üniversitelerinde parasız okumasının, devletin en önemli eğitim politikalarından birini teşkil ettiğini belirten Özvar, şöyle dedi:

'Vakıf üniversitelerinin başarılı öğrencilere yüzde 100 burs tanıması bu bakımdan takdire şayan bir hizmet olmakla birlikte ekonomik zorlukların yaşandığı bu dönemde paralı okumak zorunda olan gençlerin üniversite öğretimine erişecek seviyelerde ücret politikalarını belirlemeleri gözardı edilemez bir duruma ve seviyeye ulaşmıştır. Bu bakımdan vakıf üniversitelerimiz de eğitime yönelik öğrenim ücretlerini dikkatli bir şekilde değerlendirmeleri, gözden geçirmeleri, bugünü kurtarmak yerine yarını sigorta altına alacak şekilde politika belirlemeleri ülkemiz açısından önemlidir.  Öğrencilerin lisans öğrenimi esnasında öğrenim ücretlerinin öngörülebilir maliyeti önlerinde görmesi lazım.''

GELECEKTE ÖĞRENCİ SAYISI AZALACAK

Türkiye'de doğum oranlarının son yıllarda hızla düştüğünü, bunun genç nüfusta azalma yaşanmasına neden olacağını kaydeden Özvar, Türkiye'nin genç nüfus oranında yaşanan azalmanın, gelecekte üniversiteye olan erişim talebinde ve kayıtlarda düşüşe yol açabileceğine dikkati çekti.

Bu daralmanın, özellikle finansal kırılganlık içinde olan ve bugünden kalite standartları, önlemlerini almayan üniversiteler için sürdürülebilirlik sorunlarının ortaya çıkarabileceğine değinen Prof Dr. Özvar, şunları kaydettİ

'''Nüfusa bağlı olarak azalabilecek erişim talebine yönelik olarak üniversitelerimizin ve ilgili devlet birimlerinin gündeminde uluslararası öğrenci hareketliliğinden daha fazla pay almak olmalıdır. Bugünden öğrenim ücretleri, sağlık, kaliteli eğitim, barınma ve güvenlik gibi bu hareketliliği doğrudan etkileyen hususlarda hep birlikte önlemler geliştirmek mecburiyetindeyiz.  Demografik değişim konusu içinde şüphesiz göç, geçici barınma ve korunma içinde olan nüfusu da değerlendirmek gerekmektedir."

İstihdama duyarlı olmayan programlar kapatılacak

Hızlı teknolojik değişimin, otomasyon ve yapay zekaya dayalı yeni çözümlerin geleneksel bazı meslekleri saf dışı bırakmaya başladığını vurgulayan Özvar,  şunları aktardı:

yeni ortaya çıkan ve ihtiyaç duyulan yetkinliklerin öğrencilerimize kazandırılması amacıyla üniversitelerimizi ön lisans, lisans ve lisansüstü program müfredatlarını sektör temsilcileriyle istişare halinde güncellenmeleri yönünde teşvik etmek ve yönlendirmek bulunmaktadır. Bunun yanında iş gücü piyasalarında istihdamı kolaylaştıracak olan üniversitelerimizce staj ve iş yeri uygulama imkan ve sürelerinin genişletilmesine ve çeşitlendirilmesine destek verilmesidir. Organize sanayi bölgelerinde meslek yüksekokulu uygulamaları bu bakımdan güzel birer örnektir. Sektörün beklentilerini karşılamak üzere tematik meslek yüksekokullarının desteklenmesi, yeni becerilerin kazandırılması için uygulamaya alınan bir başka model olmuştur." 

İlki Ankara'da gerçekleştirilen 2030'a Doğru Yükseköğretim Vizyonu Toplantısı'nın ikincisinin Diyarbakır'da yapıldığını bildiren Özvar, toplantının 3 ayrı bölgede 3 üniversitede daha yapılacağını sözlerine ekledi.

Editör: ÖZGÜR AYAYDIN