Yaşlanmanın doğal bir parçası olan işitme kaybı, milyonlarca insanı etkileyen ve giderek artan bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle 65 yaş üstü bireylerde daha sık görülen bu durum, sadece yaşam kalitesini olumsuz etkilemekle kalmıyor, aynı zamanda demans, bilişsel gerileme, hafıza sorunları ve depresyon gibi ciddi sağlık sorunlarına da zemin hazırlıyor. Ancak son yıllarda yapılan araştırmalar, işitme kaybıyla mücadelede umut verici gelişmeler olduğunu gösteriyor. 

Johns Hopkins Üniversitesi Tıp Fakültesi profesörü Frank Lin'in öncülüğünde yürütülen çalışmalar, işitme kaybının sadece bir rahatsızlık olmadığı, aynı zamanda daha geniş sağlık sorunlarıyla da ilişkili olduğu ortaya çıktı.

İşitme cihazlarının kullanımının bilişsel gerilemeyi yavaşlatabileceğini ve hatta demans riskini azaltabileceğini ifade eden Lin, işitme kaybıyla mücadelede yeni bir dönemin kapılarının aralandığını söyledi.

Sobadan zehirlenen 5 kişi tedavi altında Sobadan zehirlenen 5 kişi tedavi altında

Lin, şöyle dedi:

''İşitme kaybını tedavi etmek birinin hayatında gerçekten bir fark yaratır. Bu alandaki çalışmalar devam ediyor. İşitme kaybıyla ilgili daha fazla bilgi edinerek daha etkili çözümler üretilecek. 

İşitme kaybı, yaşlanmanın kaçınılmaz bir parçası olsa da, artık bu durumla mücadele etmek mümkün.''


 

Editör: AYŞEGÜL YAŞAR