Fakültenin bazı riskli binalarından Monoblok Cerrahi binası depremden sonra boşaltıldı ancak diğer riskli bnalarında ise sağlık faaliyetleri devam ediyor.
İstanbul Tıp Fakültesi Çapa Dahiliye Binası önünde toplanan Hep-Sen İstanbul Üniversiteler Şubesi, “çok yüksek riskli” olarak tespit edilen dahiliye binasında halen sağlık hizmeti verilmesine tepki gösterdi. Sağlık çalışanları ve öğrenciler, binaların derhal boşaltılarak güvenli alanlara geçilmesini talep etti. “Yaşatırken ölmek istemiyoruz” sloganlarıyla seslerini duyurmaya çalışan katılımcılar, yaşanabilecek bir facianın önüne geçilmesi için yetkilileri göreve çağırdı.
SAĞLIKÇILAR: “RİSKLİ BİNADA HİZMET KABUL EDİLEMEZ”
Deprem analiz raporlarına göre İstanbul Tıp Fakültesi Çapa Dahiliye Binası “çok yüksek riskli” kategoride bulunuyor. Buna rağmen, binada hâlâ günübirlik hasta muayeneleri, poliklinik hizmetleri ve endoskopi işlemleri sürdürülüyor. Bu duruma tepki gösteren Hep-Sen, “Can güvenliği istiyoruz” diyerek duruma dikkat çekti.
Özellikle 6 Şubat 2023 depremlerinde Hatay İskenderun Devlet Hastanesi’nde yaşanan kayıpları hatırlatan sendika, benzer bir ihmalin burada yaşanmasını istemediklerini belirtti. “Deprem değil, ihmal öldürür” diyerek açıklamalarına devam eden Hep-Sen, acil tahliye ve güvenli hizmet koşulları çağrısında bulundu.
ÖĞRENCİLER: “EĞİTİMİMİZ HAYATIMIZ RİSK ALTINDA”
Sadece sağlık çalışanları değil, İstanbul Tıp Fakültesi öğrencileri de tedirgin. Öğrenciler, derslerinin yapıldığı Dahiliye Binası, Aziz Sancar Amfisi ve Temel Bilimler Binası gibi yapıların yüksek risk taşıdığını ifade ediyor. Eğitimin, inşası devam eden yeni binalarda daha güvenli şekilde sürdürülmesi gerektiğini savunan öğrenciler, sürecin hızlandırılmasını talep ediyor. Sosyal medyada da yetkililerden #capamezarolmasın etiketiyle destek taleplerinde bulunuyorlar.
Eyleme katılan bazı tıp öğrencileri, bu şartlarda eğitim görmenin ciddi bir stres kaynağı olduğunu belirtirken, “Her gün sınıfa girerken binanın çökme ihtimalini düşünüyorduk,depremden sonra fazlasıyla düşüneceğiz . 5 Mayıs’ta eğitim tekrardan başlayacak , eski binalarda eğitimimize devam edeceğiz . Korkuyoruz! Çözüm bekliyoruz ” ifadelerini kullandı.
ASİSTAN DOKTORLAR: “ZORLA ÇALIŞTIRILMAK İSTENİYORUZ “
Hastanede görev yapan bazı asistan doktorlar da riskli binalarda çalıştırılmak istemediklerini ancak alternatif gösterilmediği için mecbur bırakıldıklarını söyledi. “Can güvenliğimiz hiçe sayılıyor” diyen sağlık emekçileri, çalıştıkları ortamın güvenli hale getirilmesini istiyor. Yönetim tarafından psikolojik destek de verileceğini belirten üniversite yetkililerinin bu tutumu ilaçlarla bizi yatıştırmaya çalışıyorlar tepkisine de neden oldu.
Sağlık hizmetinin sürdüğü binaların bir an önce mühürlenmesi gerektiğini ifade eden Hep-Sen temsilcileri, “Binaları değil, hayatı savun” sloganlarıyla eylemlerini sonlandırdı.
YETKİLİLERE ÇAĞRI: “ÇÖKMEDEN ÇÖZÜM!”
İstanbul Üniversitesi ve Sağlık Bakanlığı’na seslenen sendika ve öğrenciler, ihmallerin ağır bedelleri olacağını belirterek şu çağrıda bulundu: “İstanbul Tıp’ta çökmeden çözüm üretin. Önce insan, önce yaşam diyorsanız harekete geçin!”