Gemlik Körfezi’nde dün sabah 3 dakika arayla iki deprem oldu. Depremler İstanbul’da da paniğe yol açtı. Uzmanlar, Marmara Denizi’nde beklenen büyük deprem için uyarılarda bulunuyor. Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Gemlik’in depreme dayanıklı olması gerektiğini ve 18 ilin fay hattı üzerinde bulunduğunu belirtti.

GEMLİK FAYI TEHLİKE SAÇIYOR

Görür, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, depremin muhtemelen Zeytinbağı Fayı’nın Gemlik Körfezi içindeki kısmında gerçekleştiğini söyledi.

Bu fayın, Kuzey Anadolu Fayı’nın (KAF) güney kolunun bir parçası olduğunu belirten Görür, “Güney kol yavaş hareket eden ama stres biriktiren bir fay zonu. 1999 depremlerinde bölgenin stres kaybına uğradığını biliyoruz. Biz şimdi depremi kuzey kolda bekliyoruz.

Şu an bir sıkıntı görmüyorum ama Gemlik’te önlem alınarak bu yerleşim alanı deprem dirençli hale getirilmelidir. Bu kentimizin yeri çok tehlikelidir ve doğrudan Gemlik fayının üzerindedir. Geçmiş olsun.” dedi.

18 İL İÇİN KARANLIK SENARYO

Görür, katıldığı bir programda ise 18 il için karanlık bir senaryo çizdi. Eskişehir, Denizli, Muğla, Erzincan, Kayseri, Tokat, Kahramanmaraş, Hatay, Kocaeli, Osmaniye, Bingöl, Konya, Erzurum, Aydın, Balıkesir, Burdur, Manisa, Hakkari illerinin direkt fayın üzerinde yaşadığını söyleyen Görür, “Bunların altındaki faylar oldukça güçlü. Ve her kentte 7 ve üzerinde deprem oluşturmaya kapasiteleri var. Fay hattı üzerinde yaşayan bu illerin kaderi, üzülerek söylüyorum kaderi Maraş, Hatay gibidir.” dedi.

Görür, bu illerde deprem olması durumunda zarar ve kayıpların anormal derecede fazla olacağının altını çizdi.

“HOCAM BİZİ KURTAR” DİYE YALVARDI

Görür, deprem gecesi yaşadığı bir olayı anlatırken gözyaşlarını tutamadı.

Kılıçdaroğlu’na hapis istemi Kılıçdaroğlu’na hapis istemi

Adana’da kendisini dinleyip evini terk eden bir kişinin hayatta kaldığını, diğerlerinin ise öldüğünü söyleyen Görür, “Depremin olduğu gün saat 6’ya doğru benim telefonum çaldı. Ben telefonumu genelde açık bırakırım. Çünkü uygunsuz saatte çaldıysa ya çocuklar ya da deprem olmuştur. Ben kalktım o saatte baktım beni WhatsApp’tan biri görüntülü arıyor. Bir hanım gördüm. Önce tam anlamadım. Loş bir ışıkta saç baş karışık. Tam görünmüyor da bir baktım yanında da bir kız çocuğu var; ‘Hocam bizi kurtar’ diyor. Yani düşünün o sabah ben mübalasız 4 5 saat ağladım.” diye konuştu.

Görür, deprem konusunda bilinçli olunması ve gerekli önlemlerin alınması gerektiğini vurguladı. Deprem anında yapılması ve yapılmaması gerekenler hakkında da bilgi verdi.

Editör: Ayşegül Yaşar