Türkiye’nin Irak’a açılan 2’inci sınır kapısı olan Üzümlü sınır kapısında bir kadın yolcunun tokatlanması ardından yaşanan arbede üzerine sınır kapısının 3 gün kapatıldığı ortaya çıktı. 

İran ve Irak ile sınırı olan Hakkari’nin Çukurca ilçesine bağlı Üzümlü köyünde bulunan Üzümlü sınır 2013 yılında açılmıştı. Alt yapı bakımından geliştirilmediği belirtilen sınır kapısı sürekli sıkıntıların yaşanmasına neden oluyor. 

11d8d05f-70ac-410a-999a-3c626689b59f

Üzümlü sınır kapısından geçtiğimiz Cuma günü bir kadının gümrük memuru tarafından yaşanan tartışmada tokatlanması sonrasında orada giriş çıkış yapan vatandaşlar ile memurlar arasında arbede yaşandı. Yaşanan arbededen sonra sınır kapasının 3 gün kapatıldığı ortaya çıktı. Sınır kapısından Irak’a giriş yapmak için 3 gün bekleyenler, seslerini duyurmaya çalışırken, Hakkari Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğinden bir heyet sınır kapısına giderek inceleme yaptı. 

Birlik Başkanı Muharrem Tekin, gümrük kapısında Cuma günü tartışma sırasında bir tokat atıldığı ve bundan dolayı arbede yaşandığını ve bunun üzerine sınır kapısının 3 gün kapatıldığını söyledi. Tekin, “İnsanlar, tuvaleti, gölgelik alanı bile olmayan sınır kapısında 3 gün giriş çıkışlar olmadığı için bekletilmişler. İnsanlara adeta eziyet edilmiş. Heyet olarak gittik. Çukurca kaymakamı ile görüştük. Gümrük başmüdürü ile konuştuk. Hemen savunmaya geçtiler ve alt yapı sorunlarından kaynaklı sıkıntılar olduğunu ifade ettiler” dedi.

“İnsanlar, kafes gibi alanda giriş-çıkış yapıyor”

Tekin, sınır kapısının 2013 yılında açıldığını ancak o tarihten beri hiç gelişmediğini ve insanların kafes gibi daracık bir bölgeden gümrük sahasına alınıp tek pasaport gişesinde işlemler yapıldığını söyledi. Günlük yaklaşık bin kişinin giriş çıkış yaptığı sanır kapasının bölge ticareti için önemli olmasına rağmen hiçbir iyileştirme yapılmadığını söyleyen tekin 4-5 ay önce atanan müdürden kaynaklı sorunların yaşandığına dair şikayetlerin artığını da ifade etti. 

Konuyu rapor haline getiren Ankara’ya ilgili mercilere ileteceğini de söyleyen Muharrem Tekin, Hakkari’deki yetkililerle de görüşüp konuyu aktaracağını kaydetti. 

Editör: Ferit Aslan