Meryem Uzerli Riyadlı ailenin evinde yediği yemek karşılığı aldığı ücret dudak uçuklattı Meryem Uzerli Riyadlı ailenin evinde yediği yemek karşılığı aldığı ücret dudak uçuklattı

Ünlü oyuncu Can Gürzap ölüm haberinin ardından gündem oldu. Kurtlar Vadisi'ndeki rolüyle akıllara kazınan ve en son Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz'da rol alan Can Gürzap'ın hayatıyla ve kariyeri ilgi bilgiler oldukça merak edildi.

CAN GÜRZAP KİMDİR?

Can Gürzap, Türk sinema, tiyatro, dizi oyuncusu, yazar ve eğitmen. 26 Mayıs 1944 tarihinde İstanbul’da doğdu. Babası Reşit Gürzap da sanatçıydı. Can Gürzap, ilk tiyatro eğitimini babasından aldı. 1962’de Kadıköy Maarif Koleji’ni bitirdikten sonra Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü’ne girdi. 1968’de mezun olduktan sonra Milli Eğitim Bakanlığı’nın verdiği bursla Londra’ya gitti. Burada Central School of Speech and Drama’da oyuncu eğitmenliği, ses nefes ve konuşma eğitimi ile reji eğitimi aldı.

CAN GÜRZAP’IN TİYATRO KARİYERİ

1970 yılında Türkiye’ye dönen Can Gürzap, Ankara Devlet Tiyatrosu’nda oyuncu ve yönetmen olarak çalışmaya başladı. Aynı zamanda Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü’nde öğretmenlik yaptı. TRT’de radyoya birçok radyo tiyatrosu hazırladı.

1971 yılında Arsen Gürzap ile evlendi. Bu evlilikten Ayşe ve Elif adında iki kızı oldu.

1978 yılında İstanbul Devlet Tiyatrosu kurucu müdürlüğüne atandı. Aynı zamanda İstanbul Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü’nün kuruluşunda yer aldı ve öğretmen olarak derslere girdi.

Tiyatro müdürlüğü görevi 1980 yılına kadar sürdü. 1983 yılında Turgut Özakman zamanında yeniden bu göreve atandı ve 1986 yılında tekrar ayrıldı.

Can Gürzap, Devlet Tiyatroları’nda 40’a yakın oyunda yönetmen ve oyuncu olarak görev aldı.

Kim Bu Adam?, Evliliğe Gelince, Bana Bunu Yapma, Gönül Hırsızı, Salıncakta İki Kişi, Yarım Bardak Su, Taraf Tutmak, Bu Adreste Bulunamadı, İdeal Koca, Sanat, Amadeus, Beyaz At, Kahvede Şenlik Var, Sırça Kümes, Yalancı, Öfke, Chaillot’daki Deli gibi oyunlarda rol aldı. 1990 yılında doğru, güzel, etkileyici konuşma eğitimi veren “Dialog” adlı okulun kuruluşunda yer aldı.

2009 yılında “Tiyatro Dialog” adını verdiği kendi tiyatrosunu kurdu. Sanatçı, 2004 yılında Kadıköy Maarif Koleji ve Anadolu Lisesi Mezunlar Derneği tarafından Kristal Martı ödülüne layık bulundu.

Editör: Ayşegül Yaşar