Lise eğitiminde köklü bir değişikliğe gidilmesi gündemde. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in yaptığı açıklamalara göre, sanayi ve ticaret alanlarındaki nitelikli iş gücü ihtiyacına yönelik yeni eğitim modelleri üzerinde çalışılıyor. Bu kapsamda, liselerdeki zorunlu eğitim süresinin 3 yıla düşürülmesi ve isteğe bağlı son sınıf uygulaması gibi modeller masada. Peki bu sistemler ne anlama geliyor?

3+1 MODELİ NEDİR, NASIL İŞLEYECEK?

Gündeme gelen ilk model “3+1 Eğitim Sistemi”. Bu sistemde öğrenciler 9, 10 ve 11. sınıfı tamamladıktan sonra diploma alabilecek. 12. sınıf ise isteğe bağlı hale getirilecek. Öğrenci isterse bu sınıfta üniversiteye hazırlık yapabilecek ya da doğrudan mezun olabilecek. Bu modelin temel amacı, öğrencilerin üniversiteye hazırlık sürecinde esneklik kazanması ve iş hayatına daha erken atılma imkânı sunması.

Lgs Öğrenci̇ Sinav
2+2 MODELİ NASIL BİR DEĞİŞİM GETİRİYOR?

Bir diğer öneri ise “2+2 Eğitim Modeli”. Bu sistemde zorunlu lise eğitimi 2 yıl olacak. İlk iki yılı tamamlayan öğrenciler, eğitimlerine devam etmek isterlerse 2 yıl daha öğrenim görebilecek. Bu noktada öğrenciler Mesleki Eğitim Merkezleri’ne yönlendirilerek meslek edindirme ve iş gücü piyasasına katılım konularında desteklenecek. Böylece iş dünyasının hızlı yetişen ve donanımlı personele olan ihtiyacı karşılanmış olacak.

Van’da okuma yazma kursları
Van’da okuma yazma kursları
İçeriği Görüntüle

YAŞ MODELİYLE ERKEN DİPLOMA MÜMKÜN MÜ?

Üzerinde durulan bir diğer sistem “Yaş Modeli”. Bu modelde öğrenciler 16 yaşına ulaştıklarında lise diplomalarını alabilecek. Yaşa bağlı mezuniyet sistemi, bireylerin eğitim sürecinden daha erken çıkmalarını ve iş gücüne katılmalarını hedefliyor. Aynı zamanda bu sistem, bireysel öğrenme hızına göre eğitimin şekillenmesini de destekliyor.

Editör: AYŞEGÜL YAŞAR