Mars’ın Tharsis bölgesindeki devasa yanardağların zirvelerinde donmuş su tespit edildi. 

Brown Üniversitesi’nde doktora sonrası araştırmacı olan Adomas Valantinas liderliğindeki bilim insanları, Mars’ın güneş sistemindeki en büyük dağları olan ve Everest Dağı'nın üç katı yüksekliğe kadar yükselen volkanların zirvelerinde ince bir buz tabakası keşfetti. Bu buz tabakasının kış aylarında 150.000 tona kadar su barındırabileceği belirtiliyor; bu miktar, 60 olimpik yüzme havuzunun su kapasitesine eşdeğer.

MARS'TA İKLİM DÖNGÜSÜ

Araştırmacılar, don tabakasının sabah güneşinin etkisiyle buharlaşmadan önce her gece oluştuğunu belirledi.

Valantinas, ''Mars'ın ekvatoru çevresinde don oluşmasının ihtimal dışı olduğunu düşündük, çünkü güneş ışığı ve ince atmosfer karışımı, gün boyunca sıcaklıkları yüksek tutuyor. Bu durum, Dünya'daki dağ zirvelerinde görmeyi beklediğimiz koşullardan oldukça farklı'' dedi.

Araştırmacılar, Mars'ta tespit edilen don tabakasının Mars’ın benzersiz mikro iklimlerinde serin havanın zirvelere kadar yükselmesiyle oluştuğunu belirledi.

Valantinas, bu keşfin Mars’taki suyun varlığını modellemek ve gelecekteki insanlı keşif görevlerini desteklemek için kritik olduğunu vurguladı. Ayrıca, bu bulgunun Mars’ın geçmişte yağış ve kar yağışı gibi iklim döngülerine sahip olduğuna dair ipuçları verdiğini belirtti.

ARAŞTIRMA SÜRECEK

Özellikle, Mars'taki antik hidrotermal havuzları ve bu havuzların mikrobiyal yaşamı destekleyip desteklemeyeceğinin araştırılacağın ı söyleyen Valantinas, bu tür örneklerin, NASA’nın önerdiği Örnek İade Misyonu tarafından Dünya’ya getirilebileceğini bildirdi.

Valantinas, NASA'nın, Mars'taki örnekleri Dünya’ya  getirmek için başlangıçta 2026 yılında bir görev başlatmayı planladığını, ancak bütçe kaygıları nedeniyle bu tarihin 2040 yılına ertelendiğini kaydederek, ''Dünyanın ötesinde yaşamın ikinci bir doğuşu fikri beni her zaman büyülemiştir. Bu keşif çok önemli. Mars’ın donmuş su rezervlerinin bulunması, insanlığın Kızıl Gezegen'deki varlığına yönelik umutları artırıyor'' dedi.

Live Sience

Editör: EYYUP KAÇAR