MECLİS’TEKİ KADIN VEKİL SAYISI ARTIYOR

cermikgazetesi.com- mecliste-kadin-milletvekilleri-birbirine-girdi-16Kadın vekil sayısında ilk sırayı 29 vekil ile Yeşil Sol Parti alırken, AKP, CHP ve İYİ Parti onu takip etti. 

Kadın Adayları Destekleme Derneği (Kader) Türkiye Büyük Millet Meclisinde geçmişten bugüne kadın temsili ile ilgili hazırlanan bir istatistikte, özellikle 2007 seçimlerinden sonra kadın vekil sayısında ciddi artış gözlemlendiği görüldü. 14 Mayıs’ta yapılan parlamento seçimlerinde Yeşil Sol Parti'nin 61 milletvekilinden 29’unu kadınlar oluşturdu. Yeşil Sol Parti'de kadın temsil oranı yüzde 49 ile diğer partilere göre en yüksek düzeyde yer aldı. AKP’den 50, CHP’den 30, İYİ Parti 6, MHP’den 4, TİP’ten 1 kadın vekil seçildi. 

KADIN VEKİLİ OLMAYAN ŞEHİRLER

14 mayıs seçimlerinde 81 ilin 31’inde kadın vekiller seçilemedi. Adıyaman, Aksaray, Amasya, Ardahan, Artvin, Bayburt, Bilecik, Bingöl, Bolu, Burdur, Çanakkale, Çorum, Elazığ, Erzincan, Gümüşhane, Iğdır, Karabük, Karaman, Kırıkkale, Kırklareli, Kırşehir, Kilis, Kütahya, Niğde, Ordu, Rize, Sinop, Tokat, Uşak, Yozgat ve Zonguldak kadın milletvekilleri tarafından Meclis'te temsil edilmeyecek. 

 

Editör: Ferit Aslan