Milyonlarca memur ve emeklileri ilgilendiren kasım ayı enflasyon rakamları belli oldu.Kasım ayında enflasyon TÜFE'de yüzde 3,28 artarken, yıllık bazda yüzde 61,98 oldu. Bu verilere göre temmuz, ağustos, eylül, ekim ve kasım aylarını kapsayan 5 aylık dönemdeki enflasyon yüzde 33,65 olarak gerçekleşti.

Memur ve memur emeklileri toplu sözleşme zammının yanı sıra enflasyon farkı da alıyorlar. Temmuz ayında yüzde 6’lık sözleşme zammı alan memur ve emekliler, bu oranı aşan enflasyon farkına hak kazanacaklar.

Kasım ayı sonu itibarıyla temmuz, ağustos, eylül, ekim ve kasım aylarını kapsayan 5 aylık dönemdeki enflasyon yüzde 33,65 olarak gerçekleşti.

Bu oran, memur ve emeklilerin alacağı enflasyon farkını belirliyor.

Aralık ayında açıklanacak enflasyon verisiyle birlikte net rakam belli olacak. Ancak şimdilik memur ve emeklilerin yüzde 26’nın üzerinde bir enflasyon farkı alması bekleniyor.

Memur ve memur emeklileri ocak ayında yüzde 15 de toplu sözleşme zammı alacaklar. Bu da maaşlarına önemli bir katkı sağlayacak.

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLERİ İÇİN ENFLASYON ORANI KADAR ZAM

SSK ve Bağ-Kur emeklileri ise 6 ayda bir oluşan enflasyon oranı kadar zamma hak kazanıyorlar.

Yılın ikinci yarısında beş aylık veri açıklandığı için şimdiden yüzde 33,65’lik zam imkanı doğdu.

Yılın son ayına ilişkin verilerin açıklanmasıyla zam oranı netleşecek.

Kredi kartlarına 4 ayrı kısıtlama geliyor Kredi kartlarına 4 ayrı kısıtlama geliyor

SSK ve Bağ-Kur emeklileri de ocak ayında maaşlarına yansıyacak bu zammı alacaklar.

REFAH PAYI DA EKLENEBİLİR

3 Ocak 2024’te açıklanacak enflasyon oranıyla zam oranları netleşecek. Ancak hükümetin bu oranların üzerine refah payı ekleme ihtimali de bulunuyor.

Hükümetin açıkladığı Orta Vadeli Program’da (OVP) yıl sonu enflasyonu yüzde 65 olarak öngörülmüştü. Ancak kasım sonu itibarıyla enflasyon oranı yüzde 61,98 oldu. Bu da hükümetin memur ve emeklilere refah payı verebileceği anlamına geliyor.

Refah payı, hükümetin takdirine bağlı olarak belirlenen ve maaşlara eklenen bir orandır. Hükümet, memur ve emeklilerin alım gücünü korumak ve ekonomik canlanmaya katkı sağlamak için refah payı verebilir.

Memur ve emeklilerin zam oranları ve refah payı konusunda gözler 3 Ocak’ta açıklanacak enflasyon verisine çevrildi. Bu veri, milyonlarca memur ve emeklinin maaşlarında ne kadar artış olacağını belirleyecek.

Editör: Ayşegül Yaşar