“Türkiye, gelir eşitsizliği sıralamasında dördüncü” “Türkiye, gelir eşitsizliği sıralamasında dördüncü”

"Ödeme İste", ödemeler öncesinde alacaklının borçludan ödeme talep etmesi, borçlunun ise bu talebe yanıt vermesi esasına dayanıyor.
TCMB'nin sitesinde yer alan bilgilere göre, "Ödeme İste" sistemi, Fonların Anlık ve Sürekli Transferi (FAST) sisteminde müşterilerin kullanım deneyimlerini geliştirme hedefi taşıyan katma değerli bir hizmet olarak tanımlanıyor.
"Ödeme İste" sistemiyle, para göndermesi istenen kişinin IBAN numarası, ismi, talep tutarı ve talep geçerlilik süresi banka üzerinden giriliyor. Karşı tarafa kendi bankası, uygulama üzerinden uyarı yolluyor ve gönderi yapılıp yapılmayacağını soruyor. Onay verildiği takdirde FAST üzerinden para hemen yollanıyor. "Ödeme İste", kiracıya kira ödemesinin hatırlatılması, öğrenciye harçlık gönderilmesi, borçluya ek süre verilmesi gibi konularda kolaylık sağlıyor. Peki “Ödeme İste” nedir? Nasıl kullanılır? İşte 7 soruda 7 soruda "Ödeme İste" sistemine ilişkin tüm merak edilenler…

"Ödeme İste" sistemine ilişkin merak edilen 7 soru ve 7 cevap şöyle:

SORU 1: "ÖDEME İSTE" SİSTEMİ NEDİR?

Cevap 1: Sistem, ödemeler öncesinde alacaklının borçludan ödeme talep etmesi, borçlunun ise bu talebe yanıt vermesi esasına dayanıyor. "Ödeme İste", bir ödeme sistemi ve ödeme aracı/kanalı değil, ödeme öncesi kullanılan bir altyapı özelliği taşıyor.

SORU 2: "ÖDEME İSTE" SİSTEMİNİN KULLANABİLMEK İÇİN NELER GEREKLİ?

Cevap 2: "Ödeme İste" sisteminin kullanılabilmesi için alacaklı tarafından borçlunun hesap bilgileri, yani, Kolay Adres, TR Karekod ya da IBAN+Ad Soyad bilgilerinin bilinmesi gerekiyor.

SORU 3: "ÖDEME İSTE" SİSTEMİ ALACAKLI VE BORÇLU FARKLI ÖDEME HİZMETİ SAĞLAYICISI (ÖHS) İLE ÇALIŞTIKLARINDA DA KULLANILABİLİYOR MU?

Cevap 3: Evet, kullanılabiliyor.

SORU 4: "ÖDEME İSTE" SİSTEMİNDE, ALACAKLI ÖDEME TALEBİ İLETTİĞİNDE BORÇLUNUN NASIL HABERİ OLACAK?

Cevap 4: Borçlunun ÖHS'si, gerekli kontrolleri yaptıktan sonra kendi iç sistemleri üzerinden "Ödeme İste" oluşturarak borçluya anlık bildirim iletir.

SORU 5: "ÖDEME İSTE" SİSTEMİNDE, BORÇLU KENDİSİNE İLETİLEN ÖDEME TALEBİNİ REDDEDEBİLİR Mİ?

Cevap 5: Evet, borçlu "Ödeme İste"ye yanıt olarak kabul ve ret cevabı verebilir.

SORU 6: "ÖDEME İSTE" SİSTEMİNDE ALACAKLI, ÖDEME TALEBİNE İLİŞKİN BORÇLUDAN GELEN YANITI HEMEN ÖĞRENEBİLİR Mİ?

Cevap 6: Evet, öğrenebilir. Alacaklının ÖHS'si, borçludan gelen yanıtı anında alacaklıya iletir.

SORU 7: BORÇLU, ÖDEME TALEBİNİ KABUL EDERSE İŞLEMİ HANGİ YOLLA GERÇEKLEŞTİREBİLİR?

Cevap 7: "Ödeme İste" sisteminde, borçlu kendisine iletilen ödeme talebini kabul etmesi durumunda, söz konusu ödeme FAST veya havale yoluyla gerçekleştirilebilir.

Editör: Ayşegül Yaşar