Dicle Üniversitesinde 10. Uluslararası Kerpic’23 “Gain Information From The Traditional Earthen Architecture” konulu sempozyum başladı.
Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mine Baran, “sempozyumun amacının ''Geleneksel Toprak Mimarisi” temasına ilişkin bulgu ve bilgilerin bir araya getirilmesi ve yeni nesillere aktarılması olduğunu söyledi.
Toprağın yapı malzemesi olarak kullanılması konusuna odaklanacak olan sempozyumda, ulusal ve uluslararası platformda bu konuda uzmanlığı olan yerli ve yabancı katılımcıların hazırladığı bildirileri ile lisansüstü öğrenciler, akademisyenler ve profesyoneller çalışmalarını paylaşacaklarını aktaran Baran, şöyle konuştu:
''Konferans, toprak bazlı malzemenin çağdaş inşaat teknolojisindeki ilgili stratejilerini, avantajlarını ve kaydedilen ilerlemeleri anlama fırsatı sağlayacaktır. Sempozyum sonrası, bu alandaki akademik bilgilerin aktarımına imkan sağlayacak bir ortamda, mimarlık öğrencileri ile birlikte bir workshop çalışması yapılacaktır. Bu workshopta birebir geleneksel kerpiç bloklar oluşturularak, bu değerli malzemenin yerinde uygulanmasına ve önemine dikkat çekilecektir” diye konuştu.''
Rektör Prof. Dr. Mehmet Karakoç ise dünyanın enerji kaynaklarını yitirmeye başladığı bir süreçte Diyarbakır'ın en önemli doğal kaynaklarından biri olan toprak konusunda önemli bir organizasyona ev sahipliği yaptığını söyledi.
Konuşmalarını ardından Fotono21 ve Kefsa Fotoğraf Derneği’nin “Anadolu’nun Kerpiç Evleri” konulu fotoğraf sergisi açıldı.