Türkiye'de, bazı yaş gruplarınca halen konuşulan, anlatılan ve bir döneme damga vuran televizyon dizileri vardı.

Türkiye'de ilk yayın hayatına başlayan TRT oldu. Siyah-beyaz yayın yapan TRT'den sonra 1990 yıllarda özel televzyon kanalları açılmaya başlandı. 

TRT ekranlarında 1974 yılında ''Kaynanalar'' adıyla komedi dizi yayınlanmaya başladı. Bu Türkiye'nin yayınlanan ilk tv dizisi oldu. 19 Mayıs 1974'te TRT'de yayınlanmaya başlayan ''Kaynanalar'' dizisinde Anadolu'dan Ankara'ya göç eden Nuri Kantar ve ailesinin büyük şehrin kurallarına ayak uydururken kendi geleneklerinden uzak kalmama çabası anlatılıyordu.

Toplam 14 sezon süren dizi 314 bölüm boyunca beğeniyle izlendi.

Türkiye'de 1990'lı yıllarda yayın hayatına başlayan özel televizyonlar da dizi furyasına katıldı. Ses getiren biribirinden güzel diziler ekranlara yansıdı.

İşte o dizilerden bazıları:

KAYNANALAR (1974)

İlk Türk komedi dizisi örneklerinden olan ve uzun yıllar televizyonlarda izlenen dizide en çok akılda kalan ''tijen'' ve ''Timur'' karateri oldu.

KARTALLAR YÜKSEK UÇAR (1983)

Dizinin senaryosu Atilla İlhan'a ait. Cumhuriyetin gelişiminin temel alındığı dizide iki ailenin çatışmasını konu almıştı.

PERİHAN ABLA (1986)

TRT'de 1980'li yıllara damga vurdu. Perran Kutman'la özdeşleşen bir karakter olan Perihan abla ve onu deliler gibi seven Şakir'in arasındaki aşkı anlatıyordu.

UZAYLI ZEKİYE (1988)

Senaryosunu Seden Kızıltunç'un, müziklerini de Cahit Berkay'ın yaptığı Uzaylı Zekiye, fantastik komedi dizisidir. 1990 yılına kadar sürdü.

BİZİMKİLER (1984)

Bizimkiler dizisi, bir nesil için pazar günlerinin anlamlı unutulmaz dizilerindendi. Bizimkiler dizisinin en akılda kalan repliği ise Biracı Cemil'in, ''Koş sevim katil geldi!'' cümlesiydi.

MAHALLENİN MUHTARI (1992)

Mahallenin Muhtarları dizisi 1992'den 2002 yılına kadar sürdü. Türk televizyon tarihinin en uzun soluklu dizilerinden biri olan Mahallenin Muhtarı bir aile dizisiydi.

SÜPER BABA (1993)

Başrollerini Şevket Altuğ, Sümer Tilmaç, Julide Kural, Şevval Sam ve Bennu Yıldırımlar'ın oynadığı dizi 1993-1997 yılları arasında ekranlara yansıdı.

FERHUNDE HANIMLAR (1993)

Kadın senaristler tarafından yazılan ve Türkiye'nin en eğlenceli kadın dizisiydi. Kanaldan o kanala atlayarak hayat mücadelesi veren Ferhunde Hanımlar, en uzun soluklu diziler arasında yer aldı.

ŞEHNAZ TANGO (1994)

Perran Kutman ve Erdal Özyağcılar'ın başrollerini oynadığı ve ''Sevgi ve aşkın dansı'' sloganıyla yayına giren dizi unutulmazlar arasında yer aldı.

KAYGISIZLAR (1994)

Absürt komedinin ilk örneklerinden biri olan Kaygısızlar uzun yıllar izyeicileri ekranlara kilitledi.

ÇİÇEK TAKSİ (1995)

Taksicilerin yaşamlarını ve komedi türündeki dizi uzun süre ekranlarda yer aldı.

FIRTINALAR (1995

Ebru Gündeş'in oynadığı dizi 150 bölümden sonra mukavele gereği ekranlara veda etmişti.

ÇILGIN BEDİŞ (1996)

Karikatürist Özden Öğrük'ün 1976'dan itibaren Gırgır Dergisi'nde çizdiği karikatür temel alınarak 1996 yılında televizyon dizisi haline getirilmişti.

ŞAŞI FELEK ÇIKMAZI (1996)

Şaşıfelek Çıkmazı, 1996-1998 yılları arasında ve daha sonra çekilen devam bölümleriyle 2001 yılında TRT'de yayınlanmış televizyon dizisiydi.

BABA EVİ (1997)

Dizide bir ailenin derdi hiç bitmiyor. Aile bir türlü düzlüğe çıkamıyor ve sonunda hepimiz derbeder ediyordu.

KARA MELEK (1997)

Sanem Çelik'in güzelliğiyle hayran bıraktırdığı, kötülüğüyle ürküttüğü dizi 1997'de yayınlanmaya başlamıştı.

SICAK SAATLER (1997)

Sıcak Saatler, birçok insanın Arzum Onan'ın güzelliğini izlemek için takip ettiği dizi olarak tarihteki yerini aldı.

BÖYLE Mİ OLACAKTI (1997)

Bir grup arkadaşın ve çocuklarının da çektiği acıları uzun yıllar boyunca izlediğimiz dizi.

SIDIKA (1997)

Hasibe Eren, Füsun Demirel, Ali Erkazan ve Hakan Tanfer'in başrollerini üstlendiği diziydi. Sıdıka adlı bir genç kız ve ailesinin hayatını konu alan komedi dizisi Atilla Atalay'ın yarattığı bir mizah dergisi karakteri olan Sıdıka'dan esinlenilmişti.

İKİNCİ BAHAR (1998)

Başrollerini Şener Şen ve Türkan Şoray'ın üstlendiği, Ali Haydar ve Hanım'ın büyük aşkı ve dillere pelesenk olmuş şarkısıyla efsaneleşen diziydi.

ÜVEY BABA (1998)

Kemalettin Tuğcu'nun aynı adlı romanından ekranlara uyarlanan diziydi.

ÇARLİ (1998)

Bir dönem her evde televizyonun vazgeçilmezi olan Çarli dizisi, bir maymunun bir aileyle birlikte yaşamasını anlatıyordu.

RUHSAR (1998)

Kanal D'de yayınlanmış fantastik bir aile dizisiydi.

DELİ YÜREK (1998)

Deli Yürek, yönetmenliğini Osman Sınav'ın yaptığı Türk aksiyon, dram ve politik televizyon dizisiydi.

YILAN HİKAYESİ (1999)

Mehmet Ali Alabora ve Meltem Cumbul başrollerinde olduğu dizi 1999-2002 yılları arasında yayınlandı.

AYRILSAK DA BERABERİZ (1994)

Ayrılan bir çiftin aynı evde yaşamasını anlatan Türkiye'nin ilk aykırı dizileri arasında gösteriliyordu.

BİZİM EVİN HALLERİ (2000)

Dizi aile ilişkilerini konu alıyordu. 

YEDİ NUMARA (2000)

Bir arada geçirilen hayatların kâh komedisine kâh hüznüne şahit olduğumuz, geçmişten en sevdiğimiz dizilerden biri de Yedi Numara. Ve elbetteki diziyi hatırlayınca canımız halen mantı çekiyor.

EVDEKİ YABANCI (2000)

Yapımcılığını Abdullah Oğuz'un, yönetmenliğini Ümmü Burhan ve Erdoğan Engin'in yaptığı; başrollerini Berna Laçin, Tardu Flordun, Oya Aydoğan ve Aliye Uzunatağan'ın paylaştığı diziydi.

TATLI HAYAT (2001)

Haluk Bilginer ve Türkan Şoray'ın başrollerini üstlendiği 2001 yapımı komedi dizisiydi. Halen de zaman zaman bazı kanallarda gösteriliyor.

YEDİTEPE İSTANBUL (2001)

Yeditepe İstanbul ilk olarak 24 Mayıs 2001 - 24 Haziran 2002 tarihleri arasında TRT 1 kanalında yayınlanan bir Türk dizisiydi.

EKMEK TEKNMESİ (2002)

Her karakteri fenomen olan diziydi. Orta direk Türk aile yapısını çok iyi yansıtan dizi, halk tarafından kısa sürede benimsenmişti.

ASMALI KONAK (2002)

ATV'de yayınlanan dizi farklı koşullarda büyütülmüş, farklı yaşam tarzlarına sahip Bahar ve Seymen'in büyük aşkını konu alıyordu. Dizinin başrollerinde Nurgül Yeşilçay ve Özcan Deniz yer almıştı.

EN SON BABALAR DUYAR (2002)

Bir durum komedisi olan dizide klasik bir Türk ailesinin her şeyi babalarından saklama çabaları ve işlerin her defasında sarpa sarması konu ediliyordu.

ÇOCUKLAR DUYMASIN (2002)

İstesek bile unutamıyoruz çünkü dizi ısrarla bitmiyor! ''Havuç'' ve ''mutfak'' kelimeleri ise hayatımıza bir lanet gibi yapıştı!

KOÇUM BENİM (2002)

Tarık Akan, Ebru Cündübeyoğlu, Sevil Üstekin, Zihni Göktay, Ozan Güven ve Yunus Günçe'nin başrollerini paylaştığı dizi, 2002-2004 yılları arasında yayınlanmıştı.

KURTLAR VADİSİ (2003)

"Bu bir mafya dizisidir" sloganıyla 2003'te yayına giren aksiyon dizisiydi. Dizinin başrolünde Necati Şaşmaz yer alıyordu.

BİR İSTANBUL MASALI (2003)

Ozan Güven için izlediğimizi itiraf edelim ve bu diziyi hızlıca geçelim.

AVRUPA YAKASI (2004)

Sinan Çetin'in yapımcılığını ve Gülse Birsel'in senaryosunu üstlendiği durum komedileriyle dolu güzel bir diziydi.

ÇEMBERİMDE GÜL OYA (2004)

Çağan Irmak'ın yönetmenliğini üstlendiği, 12 Eylül 1980 öncesi Türkiye'yi konu alan dizi Kanal D'de yayınlanmaktaydı.

Editör: NAZMİ KAHRAMAN