Diyarbakır Sur ilçesindeki Urfakapı’da yayaların kullandığı kapı girişinin üstündeki çatlakların  onarıldığı bildirildi.

Diyarbakır Sur ilçesindeki Urfakapı’da yayaların kullandığı kapı girişinin üstüne konulan bazalt taşlı lentoda görülen çatlaklara ilişkin bazı yerel  yayın organlarında çıkan haberler üzerine Diyarbakır Rölöve ve Anıtlar Müdürü Cemil Koç, açıklama yaptı.

Urfakapı'daki çatlaklıkların onarılarak sağlamlaştırıldığını anlatan Koç, şunları söyledi:

''Urfakapı ve  etrafındaki 21-22 nolu burçların bilimsel veriye dayalı proje çalışmaları 2012 yılından itibaren Diyarbakır Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğümüz tarafından yürütülmüş olup bir çok üniversiteden bilim insanının danışmanlığına başvurulmuş, hazırlanan projeler Bilim Komisyonu ve ilgili Koruma Kurulundan onaylandıktan sonra restorasyon safhasına geçilmiştir.

'ÇATLAKLAR ODTÜ TARAFINDAN İNCELENDİ''

Hazırlanan kurul onaylı projelerde yapısal sorunları giderecek minimum müdahaleler ilkesel olarak kabul edilmiştir.

Urfakapının kapı lentosu için 'Diyarbakır Surları Restorasyonu 6. Etap Urfakapı Giriş Holü Çatlak Lento tetkiki' raporu Orta Doğu Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümünden işin uzmanı tarafından yerinde incelenerek müdahale şekli belirlenmiş kuruldan onay alınmıştır.

Urfakapı’da yayaların kullandığı kapı girişinin üstüne konulan bazalt taş lentoda restorasyon öncesinde var olan çatlakların sağlamlaştırılması yönünde onarım yapılmıştır. 

Lento Taşını değiştirmek yerine orijinal özgün olanın korunmasına karar verilerek restore edilmiştir. Restorasyon sonrası oluşan herhangi bir çatlak söz konusu değil. 

'YAYALAR İÇİN BİR RİSK YOK'

Çatlaklar çok eskiden vardı. Gerek yapı, gerekse yayaların kullanımı açısından herhangi bir risk yoktur. 10 mm kalınlığında ve 250 mm genişliğindeki 2 metre boyundaki paslanmaz çelik plaka lentoya üstten ankrajlar vasıtasıyla tutturulmuştur. 

Ankraj olarak 12 mm çapındaki ve 170 mm boyundaki nervürlü donatı kullanılmıştır. Böylece ankraj ile plaka arasında sadece kimyasal değil mekanik tutunma da sağlanmıştır.

Lento taşları arasındaki derzler hidrolik kireç esaslı derz dolgusu ile doldurulmuştur. Mesnetlerde mevcut olan büyük çatlakların içi basınçlı hava ile temizlenmiş, epoksi ile sağlam ve sürekli hale getirilecektir. 

Lentonun üzerinde artık bir yük bulunmamakta, yapılan gözlemler de şu ana kadar çatlaklarda bir açılma olmadığını göstermektedir.

'UNESCO ÖVGÜYLE BAHSETTİ'

Restorasyon çalışmaları sonrasında geçişin kullanımı güvenlidir. 2015 yılından bugüne kadar Diyarbakır Surlarında yapılmış ve yapılmakta olan bütün restorasyon faaliyetlerinde surun en küçük yapı taşına varana kadar en üst düzeyde özenli ve hassas bir şekilde yürütülmektedir.

Unesco uzmanlarının alanda yaptıkları misyon ziyaretinde ve sonrasında  hazırladıkları raporlarda üstün övgüyle çalışmalardan söz etmeleri bunun en güzel kanıtıdır. Aynı hassasiyetle Surun restorasyonu devam edecektir. Diyarbakırlı 
vatandaşlarımızdan yapılan çalışmalara sahip çıkıp korumalarını talep ediyoruz.''

Editör: HABER MERKEZİ