Diyarbakır'da uzun yıllardır faaliyet gösteren kuaförler, ekonomik krizin gölgesinde kalarak mesleklerini sürdürmekte zorlanıyor. Sektörde 28 yıldır hizmet veren esnaflar, kalifiye eleman bulma zorluğu ve müşteri kaybının, yaşanan ekonomik sıkıntılarla birleşerek kuaförlük mesleğini tehdit ettiğini dile getiriyor.

‘Maliyetler bizi zorluyor’

Gezal Kartalmış, 30 yıldır kuaförlük sektöründe faaliyet gösteren deneyimli bir isim olarak, ekonomik krizin mesleklerini zorlamaya başladığını vurguluyor. Düzenli müşterilerinin bile artık gelmemeye başladığını belirten Kartalmış, "Fiyatlar kuaförleri de vurdu. Müşteri kaybetmemek için kaliteli ürün kullanmamız gerekiyor, ancak bunun maliyeti bizi zorluyor" ifadelerini kullanıyor.

Müşteri kaybına yol açıyor

Eskiden yoğunluktan kapatamadıkları kuaförlerinin şu an sabahları bile nadir müşteri aldığını belirten Kartalmış sözlerini şöyle sürdürdü: "Müşteri sayısında ciddi düşüş var. Müşterilerin azalması ister istemez ücretlere yansıyor. Bu da daha çok müşteri kaybına yol açıyor" şeklinde konuştu.

Meslek öğrenme ilgisi azaldı

Kuaförlük mesleğindeki bu düşüşün, ekonomik krizin yanı sıra insanların çocuklarını meslek öğrenmeye gönderme konusundaki ilgisinin azalmasıyla da ilişkilendirildiği belirtiliyor. Eğitim tercihlerindeki değişiklikler, Diyarbakır'daki kuaför esnafını da iyiden iyiye endişelendirdi.

Diyarbakır'da kuaförlerin karşılaştığı zorluklar, sadece ekonomik krizle sınırlı kalmayıp aynı zamanda nitelikli eleman bulma konusundaki güçlükleri de içeriyor. Mesleğin popülerliğini yitirmesi, gelecek nesillerin bu alana olan ilgisini azaltarak sektördeki boşluğu daha da derinleştiriyor.

Sektör temsilcileri, hükümetten ve yerel yönetimden destek talep ederek, kuaförlük mesleğini canlandırmak ve sektöre olan güveni artırmak adına çözümler aramaktadır.

Editör: AZİZ FİDANCI