Sabah kahvaltısı, güne başlamanın en önemli öğünü. Ancak çoğu zaman sabahları uykumuzdan kıyamadığımız için kahvaltıyı ihmal ediyoruz. Oysa kahvaltı yapmak, hem metabolizmamızı hızlandırıyor hem de bize enerji veriyor. Peki, hem uykunuzu almak hem de kahvaltı yapmak istiyorsanız, ne yapabilirsiniz?

İşte size hem lezzetli hem de pratik bir kahvaltı tarifi: Kolay su böreği! Bu tarif ile sadece 10 dakikada gerçek tadında su böreği hazırlayabilirsiniz. Üstelik bu tarif için çok fazla malzemeye de ihtiyacınız yok. Sadece yumurta, yufka, süt, sıvı yağ, maden suyu ve peynir kullanarak bu tarifi yapabilirsiniz. İsterseniz içine maydonoz da ekleyebilirsiniz.

 GERÇEK SU BÖREĞİ TARİFİ NASIL YAPILIR?

MALZEMELER

HAMURU İÇİN:

•             3,5su bardağıun

•             1,5tatlı kaşığıtuz

Sabahları bir kaşık pekmez içince kemikler beton gibi güçleniyor Sabahları bir kaşık pekmez içince kemikler beton gibi güçleniyor

•             6adetyumurta

HAŞLAMAK İÇİN:

•             1,5litresıcak su

•             1yemek kaşığısıvı yağ

•             1çay kaşığıtuz

ARA KATLARI İÇİN:

•             1/2çay bardağısıvı yağ

•             125gramtereyağı(8,5 yemek kaşığı)

İÇ HARCI İÇİN:

•             600grambeyaz peynir

YAPILIŞI

1.               Yumurtaları bir kase içerisine kırın. Üzerine tuzu ekleyip iyice karıştırın. Karışımın üzerine unu ekleyip tahta kaşıkla toplayın ve sonra yoğurmaya başlayın. Su böreği hamuru yapışkan bir hamur olmalıdır. Orta yumuşaklığa ulaştığında yoğurmayı bırakın.

2.               Un serptiğiniz bir tezgaha alın ve elinizi unlayarak bezelerinizi ayırmaya başlayın. Bezelerinizi mandalina büyüklüğünde hazırlayabilirsiniz.

3.               Bezelerinizi un serptiğiniz bir tabağa yerleştirip üzerine bir buzdolabı poşeti kapatarak yarım saat bekletin.

4.               Tereyağına sıvı yağ ekleyip ocakta eritip böreğinizin katlarına sürmek üzere hazırlayın.

5.               Yarım saat sonra ilk bezenizi açıp ince bir yufka haline getirin. Tepsinizin tabanına eritimiş yağı sürdükten sonra bir yağlı kağıt serip pişmemiş ilk yufkanızı serin.

6.               Üzerine çok az eritilmiş yağdan sürün. Derin bir tencerenin içine bolca su, bolca tuz ve biraz da sıvı yağ ekleyip iyice kaynatın.

7.               Kaynamış suya açtığınız bezelerden ikincisini atıp 30 saniye kadar kaynatın.

8.                Bu sırada, kenarlara yapıştığını fark ederseniz, bir kepçe yardımıyla yavaşça kenarlardan çıkarabilirsiniz.

9.               Yufkanızı 30 saniye kadar kaynattıktan sonra hemen çıkarın ve buz gibi suyun içine atın.

10.            Suyun içerisinde biraz beklettikten sonra yufkayı çekerek çıkarın ve fazla suyunu hafifçe sıkın.

11.            Yufkayı ilk yufkanın üzerine serin ve tüm katmanların üzerine erimiş yağı sürmeyi unutmayın. Tepsinin ortasına ulaştığınızda araya peynirli harcınızı yerleştirin ve diğer katmanları da tamamlayın.

12.            Böreğinizin en üst katına da erimiş yağı sürdükten sonra önceden ısınmış alt üst ayar 210 derece fırında 1 saat 15 dakika pişirin.

13.            Fırından çıkan böreğin üzerine kağıt mutfak havlusu serip 10 dakika bekletin.

14.            Ardından dilimleyerek servis edin. Afiyetler olsun!

GERÇEK SU BÖREĞİ TARİFİNİN PİŞİRME ÖNERİSİ

Oklava ile açıp haşladığınız hamurlar fırında da pişmeye devam edeceğinden kabarık ve kat kat ayrılan bir börek hazırlamış olacaksınız.Böreğin aromasının yoğun olması için; 1 çay bardağı zeytinyağı yerine aynı oranda eritilmiş tereyağı ile hamur katlarını yağlayabilirsiniz.

Editör: Ayşegül Yaşar