Bedelli askerlik, pek çok erkeğin hayalini kurduğu bir seçenek. Ancak, bedelli askerlik yapmak için belirlenen ücret her yıl değişiyor. 2024 yılında bedelli askerlik ücreti ne kadar olacak? Bedelli askerlik ücreti nasıl hesaplanıyor? Bedelli askerlik ücretini ödeyenler ne zaman askerlik yapacak? İşte, bedelli askerlikle ilgili merak edilen soruların cevapları…

Bedelli askerlik, askerlik çağına gelen erkeklerin, belirli bir ücret karşılığında askerlik süresini kısaltması anlamına geliyor. Bedelli askerlik, 2018 yılında çıkarılan bir kanunla kalıcı hale geldi. Bedelli askerlik yapmak isteyenler, 21 günlük temel askerlik eğitimine katılmak zorunda. Bedelli askerlik ücreti ise, her yıl memur maaş katsayısına göre belirleniyor.

2023 yılında bedelli askerlik ücreti 122 bin 351 lira olarak belirlenmişti. Ancak, Aralık ayında açıklanan enflasyon rakamlarıyla birlikte, 2024 yılında bedelli askerlik ücreti de arttı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, 2023 yılında enflasyon yüzde 64,77 oldu. Son 6 aylık enflasyon ise yüzde 37,57 olarak gerçekleşti. Bu da, memur ve memur emeklilerinin alacağı zam oranını yüzde 49,25 olarak belirledi.

2024 YILINDA BEDELLİ ASKERLİK ÜCRETİ NE KADAR OLACAK?

Memur maaş katsayısındaki artış, bedelli askerlik ücretini de etkiledi. Buna göre, 2024 yılında bedelli askerlik ücreti yüzde 49,25 oranında artarak 182 bin 608 lira oldu. Bu ücret, Ocak-Temmuz 2024 tarihleri arasında geçerli olacak. Bedelli askerlik ücretini bu tarihler arasında ödeyenler, 21 günlük temel askerlik eğitimine katılabilecek.

Bedelli askerlik ücretini ödemek isteyenler, Maliye Bakanlığı’nın belirlediği bankalara veya PTT şubelerine başvurabilir. Bedelli askerlik ücretini ödeyenler, e-Devlet üzerinden askerlik şubesine başvuru yapabilir. Başvuru sonrasında, askerlik şubesi tarafından belirlenen tarihte askerlik eğitimine katılmak gerekiyor.

BEDELLİ ASKERLİK YAPMAK İSTEYENLER NELERE DİKKAT ETMELİ?

Bedelli askerlik yapmak isteyenler, bazı şartlara uygun olmalı. Bedelli askerlik yapabilmek için;

·        Askerlik çağına gelmiş olmak,

·        Askerlik hizmetini yapmamış olmak,

·        Askerlik hizmetini yapmamak için herhangi bir engeli olmamak,

Diyarbakır ve Güneydoğu'da 11. Yeşilay Bisiklet Turu düzenlendi Diyarbakır ve Güneydoğu'da 11. Yeşilay Bisiklet Turu düzenlendi

·        Bedelli askerlik ücretini ödemek,

·        21 günlük temel askerlik eğitimine katılmak gerekiyor.

Editör: Ayşegül Yaşar