Cegamedya.com yazarı Sıddık Algül, son zamanlarda Dicle Üniversitesi'nde yaşananlarla ilgili yaşanan taciz olaylarını gündemine aldı. 

Algül'ün konuyla ilgili yazısı şöyle:

Dicle Üniversitesi Yol Geçen Hanı mı ?

Ne oldukları belli olmayan ipsiz, sapsız kişilerin üniversite kampüsünde dolaşmaları, kız öğrencileri taciz etmeleri, hatta zorla araca bindirmek istemeleri hafife alınacak sıradan bir olay değildir. Kaldı ki bu tür olay bir ilk değilmiş. 

Öğrenciler olayı şöyle anlatıyor: “Üniversite öğrencilerinden Fatma Olam, "Arkadaşımız kampus içinde tacize uğradı. Onu zorla arabaya bindirmek istemişler. Bu sadece bir olay değil, birkaç vaka daha oldu kampusta… Biz önlem alınması için birçok kez belediyeye ve rektörlüğe bildirdik. Dikkate almadılar.” 

Yani Dicle Üniversitesi kampüsünde bir kız öğrenci bindiği Belediye Otobüsü kendisini yurt yolunda değil de hastane yolunda indirdiği için bir hayli uzakta olan İyaz Bin Ganem Kız Öğrenci Yurduna yürüyerek gitmek zorunda kalmış. Öğrenci, yurt yolunda tacize uğruyor ve zorla arabaya bindirilmek isteniyor.

Öğrenciler,  otobüsler yurda gelmediği veya yurt yoluna girmediği için yolda tacize uğradıklarını, rektörlüğe, yurt yetkililerine ve Büyükşehir Belediye yetkililerine durumu ilettikleri halde ilgilenmediklerini, şikayetlerini dikkate almadıklarını iddia ediyor.

İşte bu ilgisizlik yüzünden öğrenciler seslerini duyurmak için oturma eylemi yapıyor. 

Diyarbakır'da tarihi eser operasyonu: 2 gözaltı Diyarbakır'da tarihi eser operasyonu: 2 gözaltı

Bunun üzerine üniversite yönetimi güvenlik güçlerini üniversiteye çağırıyor. Öğrenci ile polisi karşı karşıya getiriyorlar. Sayın Üniversite yönetimi, eğer siz öğrencilerin şikayetini dikkate alsaydınız, önlem alsaydınız, öğrenci ile polis karşı karşıya gelmezdi…

Öğrenciler kız veya erkek olsun, size yani üniversite yetkililerine emanettirler. İl yetkililerine hatta şehir halkına emanettirler. Bu emanetleri korumak ve kollamak rektörlüğün ve il yetkililerinin görevidir. 

Öğrenci sorunlarına, şikayetlerine kulak tıkamak, öğrencileri tahrik eder, istenmeyen eylemlere ve kargaşalara neden olabilir.

Geçmişte yine Dicle Üniversitesi kampüsünde benzer olaylar olmuştu. O dönemlerde de dışarıdan gelen bazı kişi ve kişiler, gece okullarından kampüs içerisindeki yurda giden kız öğrenciler tacize uğramışlardı. O dönemlerde de öğrencilerin şikayetleri dikkate alınmayıp tedbir alınmadığı için dışarıdan kampüse gelen kişiler ile öğrenciler arasında kavga çıkmış, yaralananlar olmuştu.

Durum bu hale gelmeden rektörlük, yurt yetkilileri, belediye yetkilileri önlem almalıdır. Olmazlarsa Valilik olaya el koyup çözüm bulmalıdır.

Üniversitenin özel güvenlik elemanları vardır. Bir zamanlar kampüste görev yapan atlı güvenlik ekibi vardı. Bunlar, kampüs alanına ailesiyle pikniğe gidenleri bile kampüs alanından çıkarırlardı. Şimdi bunların yerini motorize ve otomobilli özel güvenlik ekibi almış durumda. Bunlar ve gece eğitim gören öğrenciler, kampüs alanındaki yurtlarına giderken yol güzergahında görevlendirilebilir veya yurt yolunda birkaç saatliğine nöbet tutabilirler... Bu da olmazsa öğrencileri kampüs içerisindeki yurda götürüp getirecek bir servis konulabilir.

Iyaz Bin Ganem Öğrenci Yurdunda birçok eksikler de varmış. Asansör sorunlu, arızalı olduğunu yine o yurdun öğrencileri söylüyor. Çamaşır makinelerinin arızalı olduğunu ve daha bir çok sorunu yetkililere ilettiklerini ve çözülmediğini belirtiyorlar. Peki sayın yurt yetkilisi siz orada neden varsınız, sorunları çözmek görevleriniz arasında değilmidir.? 

Sayın üniversite yetkilileri, Öğrenciler üniversitenizin, namusudur. Evlatlarıdır, onların can güvenliğini korumak üniversite yetkililerinin, yurt yetkililerinin görevidir. Öğrencilerinizin şikayetlerine, taleplerine kulak verin tedbir alın.. Aksi halde valilik olaya el koymalı, soruşturmalıdır.. 

Dicle Üniversitesi yol geçen hanı olmamalıdır. 


 

Editör: EYYUP KAÇAR