Her evin mutfağında bulunan ve çorbalarımıza lezzet katan arpa şehriye, masum görünümünün altında gizlenen tehlikelerle dolu. Peki, bu tehlikeler neler ve nasıl önlem alabiliriz?

Evde yetiştirebileceğiniz 5 şifalı bitki Evde yetiştirebileceğiniz 5 şifalı bitki

YÜKSEK KARBONHİDRAT VE GLİSEMİK İNDEKS

Arpa şehriyesi, yüksek karbonhidrat içeriğiyle dikkat çeker. Bu da kan şekerinde ani yükselişlere ve sonrasında düşüşlere yol açarak, açlık hissini tetikleyebilir ve enerji seviyelerimizde dalgalanmalara sebep olabilir.

GLUTEN İNTOLERANSI VE İŞLENMİŞ GIDA RİSKİ

Glüten içeren bir tahıl ürünü olan arpa şehriye, gluten intoleransı olan bireyler için sindirim sorunlarına neden olabilir. Ayrıca, işlenmiş gıda kategorisine giren bazı arpa şehriye çeşitleri, sağlığımızı olumsuz etkileyebilir.

BESİN DEĞERİ KAYBI VE YÜKSEK SODYUM ORANI

İşlenmiş tahılların tüketimi, lif, vitamin ve mineral kaybına yol açarken, bazı arpa şehriye çorbaları veya hazır paketler yüksek miktarda sodyum içerebilir. Bu da yüksek tansiyon, kalp hastalıkları ve böbrek problemleri gibi sağlık sorunlarına davetiye çıkarabilir.

Arpa şehriyenin aşırı tüketimi, sağlığımız için ciddi riskler taşıyor. Dengeli bir beslenme planı içinde, uygun miktarlarda tüketildiğinde güvenli olabilir. Ancak, herhangi bir sağlık sorunu yaşamamak için doktor tavsiyesi ve kontrollü tüketim şart.

Editör: Ayşegül Yaşar