Nazmi Kahraman

Sümerlerden günümüze kadar gelen bir müzik enstürmanı olan davul Türkler tarafından Avrupa'lılara tanıtıldı.

Eski çağlarda ve Osmanlı İmparatorluğu dönemlerinde savaş, asayiş, ordugah ve yangın ile haberleşmede kullanılan davul, zamanla artık düğünlerde eğlence aracı olarak kullanılmaya başlandı.

Köbürge, küvgür, tuğ, tavul, tabıl da denilen davul çalanlara davulcu, tabilzen, tabbal gibi adlar verilen davul, Türklerin kullandığı en eski musiki aletlerindendir.

TURKISCHE TROMMEL

Tarihin ilk çağlarından beri Asyada Hunlar, Mezarotamya'da ise Sümerler tarafından kullanılan davulu, Romalılar çarpıştıkları Hun ve Avarlar'da görmüşlerdi.

Avrupa'ya geçerek tanıtılıp yerleşmesini sağlayan ise 16. yüzyılda Osmanlı Türkleri oldu. Türk ordu mızıkasının baş sazı olan davul Avrupa'da “Turkische trommel” ve “tambour des Turcs” diye adlandırılıyor.

Diyarbakır’da bulvar ve caddelerde yol çizgileri yenileniyor Diyarbakır’da bulvar ve caddelerde yol çizgileri yenileniyor

Osmanlı mehterhanesinden örnek alınarak Avrupa'da kurulan takımlardan, sanat musikisine de geçen davul özel günlerde, düğünlerde ve müzik orkestralarında çalınıyor.

DAVUL NEDİR

Silindir biçiminde olup tahta veya madeni kasnağın iki yanına gerilmiş derilerin bağlanmasından meydana gelen davul Omuza asılacak kaytanı ile vurulmasında kullanılan tokmak ve ince değnekten ibarettir.

Mehterde ve halk arasında çalınan davullar, bu şekilde tokmak ve değnekle çalınır. Bando ve boru–trampet takımlarında kullanılan davullar ise değneksiz olarak yalnız ön tarafına tokmakla vurularak çalınır. 

Davul, çok uzaklardan duyulabilecek bir ses gücüne sahiptir. Mehterhanelerde ritmleri en iyi vurabilen bir saz olan davul, ses gücü ve ritmleri iyi belirtmesinden dolayı insanın taşıdığı en güclü sazlardan biridir.

Türkler, Kanuni Sultan Süleyman'ın Rodos kuşatması sırasında bu yöntemi kullanmışlardır.

Editör: Nazmi Kahraman