Ayak mantarı, nemli ortamları seven ve gün boyu kapalı kalan ayakkabılarda gelişen bir sorundur. Piyasada birçok tedavi yöntemi bulunsa da, doğal çözümler de oldukça etkilidir.

Aşırı terleyen ve gün içerisinde ayakkabı sebebiyle havasız kalan ayaklarda mantar ve nasır gibi sorunlar oluşabilir.

Ayakların çok fazla nemli kalması ve ayak ıslakken giyilen çoraplar mantar oluşmasına sebep olur. Mantar hastalığı bulunun birinin eşyalarını kullanmak mantarın bulaşmasına sebep olur.

Ayak mantarı çeşitli belirtilerle kendini gösterir. Çoğunlukla ayakta kaşıntı olarak ortaya çıkan mantar, kızarıklık, bazen de beyaz lekeler, çatlaklar şeklinde görülebilir.

Ayak mantarı genellikle parmak aralarından başlar ve tüm ayağa hızlıca yayılabilir. Ayak mantarını önlemek ve mantarın yayılmasını durdurmak için piyasada pek çok ürün bulunur.

Ancak ayak mantarını doğal yollarla önlemek ve sağlıklı ayaklara kavuşabilmek de mümkün.

Elma sirkesi her alanda kullanılır. Ev temizliğinde, cilt ve saç bakımında elma sirkesi kullanabilirsiniz. Ayrıca ayak bakımı denildiğinde de elma sirkesi çok başarılıdır.

Elma sirkesi A, B1, B2, B6, C ve E vitaminlerinden az miktarda içerir. Ayrıca içinde kalsiyum, magnezyum, potasyum ve fosfor vardır. Elma sirkesinin vücuda faydaları saymakla bitmez.

ELMA SİRKESİNİN VÜCUDA FAYDALARI

Bağışıklığı güçlendirir, hastalıklardan korur.

Vücudun direncini artırır.

Vücuttaki alkalin derecesini arttırarak PH dengesini düzenler.

Vücutta biriken ödem ve toksinleri atar.

Ayak mantarını tedavi eder.

Vücuttaki bakterileri yok eder.

Kilo vermeye yardımcı olabilir.

Elma sirkesi suyla karıştırılıp içildiğinde hıçkırığı önler.

Yorgunluğu ve halsizliği giderir.

Kan şekerini dengeler.

Kalp ve damar sağlığını koruyabilir.

Metabolizmayı çalıştırır ve sindirim sistemini düzenler.

Sirke asidiktir ve cildinizin pH'ını yeniden dengelemek ve mantardan sorumlu mikroorganizmaları ortadan kaldırmak için mükemmeldir. Eşit miktarda beyaz sirkeyi veya elma sirkesini suyla karıştırın. Etkilenen tırnağı 30 dakika bu karışımda bekletin. Ardından iyice kurulayın. Bu yöntemş her gün uygulayın.

Elma sirkesi vücut için tam bir şifa kaynağıdır. Ancak elma sirkesinin faydaları sadece bu kadarla sınırlı değil. Elma sirkesi saç sağlığı açısından da büyük önem taşıyor. Saçlarınızda kuruluk, kepek ya da kaşıntı gibi sorunlar varsa elma sirkesi yardımıyla bunu çözebilirsiniz.

Elma sirkesi, saç köklerini temizler ve nefes almasını sağlar. Saçlara doğal bir parlaklık verir.

Sabahları bir kaşık pekmez içince kemikler beton gibi güçleniyor Sabahları bir kaşık pekmez içince kemikler beton gibi güçleniyor

Elma sirkesi içerisinde bulundurduğu asetik asit sayesinde saçlardaki pH seviyesinin düşürülmesine yardımcı olur. Saçlar daha sağlıklı bir görünüm kazanır .

Elma sirkesi aynı zamanda popüler bir dezenfektandır. Kafa derisi üzerinde küçük enfeksiyonlar veya kaşıntı gibi saç sorunlarına yol açabilecek bakteri ve mantarları kontrol altında tutmanıza yardımcı olur.

ELMA SİRKESİNİ SAÇA BÖYLE UYGULAYIN

Elma sirkesini saçlarınıza çok kolay bir şekilde uygulayabilirsiniz. Saçlar için temizleyici tonik görevi gören elma sirkesi düzenli kullanımda saç diplerindeki kaşıntıyı tamamen ortadan kaldırır.

Elma sirkesini su ile karıştırın.

Saçlarınızı şampuan ile yıkayın.

Temiz saçlarınıza hazırlamış olduğunuz karışımı dökün.

Ellerinizle masaj yaparak saç derinize iyice yedirin.

5 dakika bekleyin.

Durulayın.

Haftada 2-3 kez mutlaka tekrar edin.

 Elma sirkesinin saçlardaki kulanım amacı pH seviyesini dengelemek ve ihtiyaç duyulan vitaminlerle bölgeyi beslemektir. Ancak sık kullanılan ya da hassas saç derisine uygulanan elma sirkesi alerjiyi tetikleyebilir. Bu bakımdan önce ufak bir miktar ile deneme yapılması, herhangi bir sorun ile karşılaşılması durumunda da kullanımın bırakılması ve bir uzmana danışılması önerilir.

UÇUCU YAĞLAR

Uçucu yağlar son derece konsantre ve çok güçlü bitkisel aktif maddelerdir. Bazıları mantar önleyici özelliklere sahiptir ve mantar enfeksiyonlarının tedavisinde faydalıdır. Özellikle lavanta ve çay ağacı yağını kullanabilirsiniz.

Etkilenen bölgeyi temizleyerek başlayın. Seçtiğiniz esansiyel yağı tırnağa saf olarak uygulayın. 10 ila 20 dakika arasında bekletin, durulayın ve ardından temiz bir bezle kurulayın. Bu işlemi günde birkaç kez tekrarlayabilirsiniz.

Kullanılabilecek diğer uçucu yağlar arasında mantar ve iltihap önleyici etkileriyle bilinen Hindistan cevizi, kekik ve tarçın yağı da bulunur. Bunları bitkisel yağ ile karıştırıp doğrudan tırnağa uygulayabilirsiniz.

Uçucu yağ kullanmadan önce her zaman dirsek kıvrımında veya bilekte alerji testi yapmaya dikkat edin. Özellikle hamileyseniz mutlaka bir sağlık uzmanına danışın. kullanabilirsiniz.

KARBONAT

Karbonat ayak parmaklarında bulunan fazla nemi kurutur. Kalın bir macun oluşturmak için karbonat ve suyu iyice karıştırın. Tırnağa uygulayın, 10 dakika bekletin ve durulayın. Tırnağınızı temiz bir bezle kurulayın.

Diğer bir yöntem ise karbonatla ile ayak veya el banyosu yapmaktır. 5 yemek kaşığı karbonatı 1 litre ılık suda seyreltin. Ayağınızı veya elinizi 15 dakika boyunca daldırın. Sonrasında iyice kurulayın.

LİMON

Taze sıkılmış bir limon yüksek konsantrasyonda sitrik asit içerir ve bu madde mantara neden olan mikropların ilerlemesini yavaşlatmaya yardımcı olur. Taze limonu sıkın. Bir pamuklu çubukla, saf limon suyunu etkilenen bölgeye uygulayın.

SARIMSAK

Sarımsak iyi bilinen bir mantar önleyicidir. Tırnağınıza sürmek için beyaz sirkeyle karıştırarak bir macun hazırlayabilirsiniz. Bir diş sarımsağı ezin ve biraz sirke ile karıştırın (bu, pütürlü bir macun verecektir). Bu macunu tırnağa uygulayın.

Ardından bir bandajla örtün ve birkaç saat bekletin. Daha sonra karışımı çıkarabilir ve tırnağı iyice kurulayabilirsiniz. Tırnak mantarı tamamen kaybolana kadar bu tedaviyi her gün tekrarlayın.

Editör: Ayşegül Yaşar