Kazakistan'da taht üzerinde oturan hükümdarı tasvir eden 1.500 yıllık altın tokalar bulundu.

Kazakistan'daki arkeologlar tarafından yapılan araştırmalarda, 1.500 yıllık bir mezarda, yaklaşık 1000 yıldır bölgeyi işgal eden, Türkçe konuşan halklardan oluşan göçebe bir konfederasyon olan Göktürklerin büyük hanı veya "kağan"ının bilinen en eski tasvirlerini içeren iki altın süs eşyası keşfettiler. 

Bin 500 Yıllık Altın Tokalar Bulundu

Kazıyı yöneten Kazakistan Arkeoloji Enstitüsü Arkeoloğu Zainolla Samashev, altın tokaların; ''bir tahtta görkemli bir şekilde oturan ve hizmetkarlarla çevrili taçlı hükümdarı'' tasvir ettiğini ve bunun da eski Türk toplumunda gücün kutsal doğasını açıkça gösterdiğini kaydetti.

Kazıların, 2016'dan beri çalıştığı Kazakistan'ın Çin , Moğolistan ve Rusya Sibirya ile uzak doğu sınırlarına yakın Eleke Sazy bölgesinde yapıldığını söyleyen  Samashev, şöyle dedi:

''Altıncı yüzyıla ait Göktürk mezarı, muhtemelen bir 'tegin' veya Eski Türk dilinde prens"' olan bir asilzadenin kalıntılarını barındırmaktadır. Bu kişinin mezar alanı yedinci yüzyılda ölen adamı tanrılaştıran bir 'kült anıt kompleksi'ne dönüşmüştür. 

Prens, Eski Türkçede 'egemen' anlamına gelen ve 'han' kelimesinin kökeni olan  Kraliyet Aşina kağan klanına ait olabileceği düşünüşüyor. Aşina klanı, 5. ve 8. yüzyıllar arasında orta Avrasya Bozkırlarında iki Türk devleti kurdu ve bu devletler, Uygurlar olan başka bir Türk grubu tarafından fethedilinceye kadar hüküm sürdü.

Her iki plaka da tabanlarındaki delikten geçirilecek kemerleri asmak için kullanılan tokalar''

BAŞKA ESERLER DE BULUNDU

Bin 500 Yıllık Altın Tokalar Bulunduu

Eleke Sazy bölgesinde yapılan kazılarda, altın tokalar dışında başka tarihi eserler de ortaya çıkarıldı. Silahların yanı sıra altın, gümüş, demir ve bronzdan yapılmış nesneler, atlar için ekipmanlar bulundu.

Prensin yakıldığı mezarın merkez odasında bulunan iki altın levhanın kremasyonun ateşinden dolayı ağır hasar gördüğünü kaydeden Samashev, bu tür tokaların Türk toplumunda bir güç simgesi gibi göründüğünü ve takan kişinin yüksek statülü bir kişi olduğuna işaret ediyor olabileceğini söyledi.

Singapur'da F-16  düştü Singapur'da F-16  düştü

Bin 500 Yıllık Altın Tokalar Buludu

Editör: EYYUP KAÇAR