ABD’li düzenleyiciler, dünyanın en büyük kripto para borsası Binance ve CEO’su Changpeng Zhao’ya yalanlar ağı işletmekle dava açtı. Zhao, suçlamaları kabul ederek istifa ettiğini açıkladı. Binance’in yeni CEO’sunun Binance Bölgesel Pazar Başkanı Richard Teng olabileceği söyleniyor. Peki, Changpeng Zhao kimdir ve neden istifa etti?

Gazze'de can kaybı 34 bin 568'e yükseldi Gazze'de can kaybı 34 bin 568'e yükseldi

CHANGPENG ZHAO KİMDİR?

Changpeng Zhao, 10 Eylül 1977’de Çin’de doğdu. Gençken ailesiyle birlikte Kanada’ya göç etti ve Montreal’deki McGill Üniversitesi’nden bilgisayar bilimi diploması aldı. Yazılım geliştiricisi olarak başladığı teknoloji sektöründe liderlik ve girişimcilik rollerine yükseldi.

Zhao, 2017 yılında Binance’i kurdu ve kısa sürede dünyanın en büyük kripto para borsası haline getirdi. Binance, kullanıcılarına çok çeşitli kripto para birimleri, vadeli işlemler, opsiyonlar, marjin ticareti ve kaldıraçlı tokenler sunuyor.

Binance ayrıca kendi kripto para birimi olan Binance Coin (BNB) ve merkeziyetsiz borsa platformu olan Binance Smart Chain’i de geliştirdi.

Ancak Binance’in hızlı büyümesi, düzenleyicilerin dikkatini çekti ve borsa, birçok ülkede yasal sorunlarla karşılaştı.

NEDEN İSTİFA ETTİ?

Binance, ABD, İngiltere, Almanya, Japonya, Singapur, Hong Kong, Kanada ve diğer ülkelerde lisanssız faaliyet göstermek, kara para aklamaya karşı yeterli önlem almamak, vergi kaçırmak ve yatırımcıları yanıltmakla suçlandı.

ABD’nin sermaye piyasaları düzenleme kurumu SEC, Binance ve Zhao’ya yönelik 13 suçlamadan oluşan bir dava açtı.

SEC, Binance’in ABD’li yatırımcılara yasaklanmış kripto para ürünleri sattığını, yalan beyanlarda bulunduğunu ve vergi ödemekten kaçındığını iddia etti. SEC, Binance ve Zhao’dan 1 milyar doların üzerinde tazminat talep etti.

Zhao, 22 Kasım 2023 tarihinde yaptığı açıklamada, hakkındaki iddiaları kabul ettiğini ve Binance’in CEO’luk görevinden istifa ettiğini duyurdu.

 Zhao, istifasının Binance’in geleceği için en iyi karar olduğunu ve borsanın düzenleyicilerle işbirliği yapacağını söyledi.

Zhao, Binance’in kurucusu ve yönetim kurulu başkanı olarak kalacağını da belirtti.

Zhao’nun istifasının ardından Binance’in yeni CEO’sunun kim olacağı merak konusu oldu. Bazı kaynaklara göre, Binance Bölgesel Pazar Başkanı Richard Teng, Zhao’nun yerine geçebilir.

Teng, daha önce Singapur Menkul Kıymetler ve Vadeli İşlemler Komisyonu’nda (MAS) başkan yardımcısı olarak görev yapmıştı.

Teng, Binance’in düzenleyicilerle ilişkilerini geliştirmek için deneyimli bir isim olarak görülüyor.

Editör: Ayşegül Yaşar