''Bitki dünyasının köpekleri'' olarak adlandırılan sebzelerin tamamının Brassica oleracea bitkisinden geldiği bildirildi.

Belki de yediğiniz sebzelerin hiçbirinin gerçekte birbirinden farklı olmadığını düşündünüz mü? Öyleyse, Brassica oleracea bitkisi hakkında bilgi sahibi olmanız zamanı geldi!

Florida Doğa Tarihi Müzesi'nden evrimsel biyolog Makenzie Mabry'nin WordsSideKick.com'a verdiği bilgilere göre, brokoli, lahana, Brüksel Lahanası, karnabahar, kara lahana ve alabaşlar - hepsi bildiğimiz taze turpgiller arasında yer alıyor. Ancak, sürpriz şu ki, bu sebzelerin tamamı aslında Brassica oleracea bitkisinden gelmektedir.

''EVCİLLEŞTİRMEYLE ORTAYA ÇIKTI''

Brokoli, lahana, karnabahar, Brüksel lahanası, lahana ve alabaşlar ile sağlıklı taze turpgillerden oluşan sebzelerin arka planı.

Colorado Eyalet Üniversitesi'nde bitki bilimi üzerine çalışan evrimsel biyolog Chris Pires, söz konusu sebzelerle ilgili şöyle dedi:

''Bitki dünyasının köpekleri' olarak nitelendiriyor. Peki, bu ne anlama geliyor?  Tıpkı evcil köpeklerin kurtlardan evcilleştirilmiş olması gibi, bu sebzeler de aslında aynı bitkiden evcilleştirilmiştir. Fakat farklı sebzelerin ortaya çıkması için insanlar yıllar boyunca bitki üzerinde seçici bir baskı uygulamışlar.

Sabahları bir kaşık pekmez içince kemikler beton gibi güçleniyor Sabahları bir kaşık pekmez içince kemikler beton gibi güçleniyor

İşin ilginç tarafı, farklı özellikler için değil, tamamen farklı fiziksel kısımlar için bitkinin evcilleştirilmiş olması. Bitkinin tüm kısımlarını evcilleştirdik: kök, çiçeklenme, yaprak, yeraltı kısımları. Bu, günlük sofralarımızda gördüğümüz çeşitli sebzelerin aslında aynı bitkiden gelmesine yol açmış.''

''NE YERSENİZ YİYİN, YEDİĞİNİZ; BRASSİCA''

Pires,, söz konusu sebzelerin hangisi yenilirse yenilsin, aslında yenilenin Brassica olduğunu ifade ederek, ''Bu bilgiler ışığında, bir sonraki yemeğinizde brokoliyi yemek yerine belki Brüksel lahanasını tercih edersiniz. Ancak unutmayın, hangi sebzeyi seçerseniz seçin, hepsi Brassica oleracea'nın gizemli dünyasından geliyor!''

BRASICCA 

Crucifeare (Brassicaceae) familyası turpgiller, hardalgiller veya lahanagiller gibi isimlerle bilinmektedir. 

Çiçeklerinin üstten görünüşü haça benzediğinden haçlıgiller adı da verilir. Yıllık veya çok yıllık otsu bitkilerdir. 


 

Editör: EYYUP KAÇAR